Bild
Jakob studerar Ekonomie kandidatprogrammet
Foto: Simon Fredling Jack, kommunikatör
Länkstig

Jakob Steffner trivs som student på Ekonomie kandidatprogrammet.

Publicerad

Jakob Steffner studerar Ekonomie kandidatprogrammet med inriktning på företagsekonomi på Handelshögskolan. Det är ett brett program som ger förutsättningar att lyckas i många olika branscher och roller.

Efter första året på programmet väljer man inriktning – och det blev företagsekonomi för Jakob. 

– När jag reflekterade över vilka kurser jag tyckt mest om stack Johan Åkessons och Anna Karin Petterssons kurser i externredovisning och ekonomistyrning ut. Så när det var dags att välja inriktning efter första året blev det företagsekonomi, säger han. 

"Fantastiskt med ett så brett program"

Ekonomie kandidatprogrammet är ett brett och djupt program som ger studenter förutsättningar att arbeta i många olika branscher och roller, en styrka hos programmet som Jakob Steffner också nämner och uppskattar. 

– Jag tycker det är fantastiskt med ett så brett program som låter en pröva på många olika sorters ekonomi. Det är svårt att inte hitta något man tycker är intressant. Samtidigt får man med sig många verktyg som gör en attraktiv på arbetsmarknaden, säger han. 

Vad tycker du om lärarnas förmåga att undervisa på programmet?

– Det är så klart varierande, men jag tycker att de flesta föreläsare har varit engagerade och pedagogiska, säger Jakob Steffner.

Haft nytta av kurser och litteratur i yrkesroll

Jakob Steffner beskriver sig som en sifferkille och uppskattar kurser med kvantitativ inriktning, framförallt kurser där studenterna får modeller eller verktyg för att förstå hur samhället och dess aktörer fungerar. Trots att han fortfarande är student har han redan hunnit använda sig av det han lärt sig under sina kurser i verkliga situationer. 

– Jag har jobbat lite med redovisning vid sidan av plugget, och då har jag haft stor nytta av tidigare kurser och litteratur. Jag har även haft stor nytta av att lära mig att tänka som en ekonom. Det har hjälpt mig att förstå hur samhället fungerar samt att se kritiskt och analytiskt på vad som händer runtom mig och i världen, säger han. 

Han tillägger: 

– Nackdelen är väl att man blir ganska trött på att lyssna på icke-ekonomers idéer om samhällsutvecklingen. 

"Jag tror jag kommer vara mycket väl förberedd för yrkeslivet"

Du ska ju studera redovisning nästa termin, finns det något särskilt du ser fram emot?

– Jag valde att rikta in mig mot redovisning under min kandidattermin och att så småningom skriva min kandidatuppsats inom det, eftersom det var en av två inriktningar som lät som att de hade kvantitativ inriktning. Den andra läste jag under termin 5. Jag tror även att det är den kurs jag kommer ha mest användning av i framtiden, då en god förståelse för redovisning gör det lättare att få en bild av företag utifrån deras finansiella rapporter, säger Jakob Steffner. 

Tror du att du kommer vara förberedd för framtida jobb efter att ha studerat färdigt?

– Jag tror jag kommer vara mycket väl förberedd. Man får med sig massor av användbara verktyg från utbildningen och kurserna känns allt som oftast nära kopplade till verkligheten och/eller potentiella yrkesroller. Det är väldigt få kurser där jag känt att det här är något jag aldrig kommer ha användning av efter tentamen. Det märker man även att arbetsgivarna delar uppfattning om med tanke på hur måna de är om att få komma och presentera sig på våra arbetsgivarmässor, säger Jakob Steffner. 

Om någon funderar på att börja studera på Ekonomie kandidatprogrammet, vad skulle du då vilja säga till dem? 

– Kör! Det är det bästa programmet på stans bästa skola, avslutar Jakob Steffner. 

Text: Simon Fredling Jack, multimedial kommunikatör.