Bild
Foto på Oscar Björkenfeldt, forskare från Lunds universitet
Oscar Björkenfeldt presenterar resultaten från sin undersökning om hat och hot mot journalister på Pressfrihetens Dag 2022.
Foto: Cajsa Malmström
Länkstig

Hot och hat mot journalister – tema på Pressfrihetens Dag 2022

Under Pressfrihetens Dag var det panelsamtal på JMG, Göteborgs universitet, med bland andra journalisterna Janne Josefsson och Josefine Freje. Under sina karriärer har de blivit utsatta för bland annat inbrott och mordhot.
Läs journaliststudenternas referat i övningstidningen GöteborgNu.

Panelsamtalet på Pressfrihetens Dag 2022 är ett samarrangemang mellan JMG och Vänföreningen Tony Segerstedts minne samt Gaudium, studentföreningen vid JMG.

Det är för andra året i rad som de anordnar evenemanget, och temat den här gången är hotet och hatet mot journalister. Bland annat har de bjudit in Oscar Björkenfeldt, som är doktorand i rättssociologi vid Lunds Universitet. Han har undersökt omfattningen av hat och hot som svenska journalister utsätts för. Fler än 3 000 journalister svarade på enkäten. 

Över 70 procent som svarade på undersökningen har upplevt olaga hot och förolämpningar, där hälften anpassar sin rapportering och nästan 40 procent avstår från att rapportera om vissa saker. Över en femtedel har upplevt negativa hälsoeffekter av näthat och hot under de tre senaste åren.  

Journaliststudenterna Laura Sakhong och Yasmine Christensson Kavur skriver om arrangemanget i övningstidningen GöteborgNu tillsammans med Lotta Månsson som fotograferar.

Läs hela artikeln

Läs deras artikel i GöteborgNu, bland annat intervjuer med journalisterna Janne Josefsson och Josephine Freje:

Länk till GöteborgNu: https://www.goteborgnu.se/hot-och-hat-mot-journalister/

Lyssna på intervju med Janne Josefsson

Journaliststudenterna gör även radio under sina redaktionsövningar. Här kan du lyssna till  Edvin Lundqvists och Tobias Stjernkvists intervju med Janne Josefsson på Pressfrihetens Dag 2022:

Länk till GöteborgNu radiohttps://goteborgnu.se/radio/index.php/2022/05/03/janne-josefsson-om-hat-och-hot-mot-journalister/

Lyssna även på P4 Göteborgs nyhetsinslag

Erica Hedin intervjuar frilansande undersökande journalisten Josephine Freje och Torbjörn Sjöström, VD, Novus,  om hur hot och hat påverkar journalistiken och demokratin:

Länk till P4 Göteborg: https://sverigesradio.se/avsnitt/1926843#52 (ca 52 minuter in i sändningen).