Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Ulla Åkerström
Ulla Åkerström, docent i italienska vid Göteborgs universitet.
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Ellen Keys idéer på export tidigt 1900-tal

Publicerad

Hur hamnade Görings bröllopsbild på omslaget till en spansk utgåva av Ellen Key? I en ny bok undersöks det internationella mottagandet av Ellen Keys idéer i början av 1900-talet.

Bild
Ellen Key
Foto: Selma Jacobsson/Wikimedia Commons

Ellen Key (1849-1926) var en av Sveriges internationellt sett mest inflytelserika tänkare under 1900-talet, men forskningen om hur hennes idéer om moderskap och kvinnlig sexualitet togs emot och utvecklades i andra delar av världen har hittills varit begränsad.

Boken Collective Motherliness in Europé (1890-1939) – The Reception and Reformulation of Ellen Key´s Ideas on Motherhood and Female Sexuality är resultatet av ett forskningsprojekt med anslag från Vetenskapsrådet. Ulla Åkerström, docent i italienska vid Göteborgs universitet, har tillsammans med Elena Lindholm, docent i spanska vid Umeå universitet, under några år arbetat med att undersöka mottagandet av Ellen Keys idéer i Italien och Spanien.

– Istället för att fortsätta på det biografiska spår som varit dominerande i forskningen om Key har vi fokuserat på hur Keys idéer mottogs, vidareförmedlades och omformulerades utomlands under tidigt 1900-tal, vilket hittills har gjorts i mycket begränsad omfattning i forskningen om Key, säger Ulla Åkerström.

Tidigare okända texter

I antologin har de också bjudit in några andra Ellen Key-forskare att skriva om andra språkområden: Claudia Lindén, Södertörns högskola, med fokus på det engelska språkområdet, Tiina Kinnunen, Uleåborgs universitet, med fokus på det tyska och Karen Offen, Stanford University, som skriver om det franska.

– Ellen Key älskade Italien och hade vissa planer på att flytta dit permanent. Hon umgicks med flera italienska författare och intellektuella och påverkade exempelvis Paola och Gina Lombroso, båda författare och döttrar till den berömde kriminalantropologen Cesare Lombroso. Jag har grävt fram en massa hittills okända texter i italienska böcker, tidningar och tidskrifter om Key och också studerat delar av hennes omfattande brevsamling. Key blev nära vän med Ersilia Majno, stridbar grundare av kvinnoorganisationen Unione femminile i Milano, och förra året gav jag också ut en kommenterad utgåva av deras brevväxling på italienska: La maternità sociale fra Svezia e Italia. Il carteggio Ellen Key-Ersilia Majno (1907-1917).

Kartlägger hur idéerna omformades

Bild
Bokomslag

Antologin kartlägger hur Ellen Keys idéer har omformulerats i Europas fem stora språkområden – engelska, tyska, franska, italienska och spanska – och utforskar hur hennes idéer om samhällsmoderlighet och kvinnors sexualitet mottogs samt hur de kommunicerades i feministisk litteratur och debatt under de första decennierna av 1900-talet. Med boken vill författarna ge en bredare och djupare förståelse för den internationella betydelsen av Keys arbete.

Ellen Key var så vitt man vet aldrig i Spanien, men hennes idéer studerades där i progressiva kretsar.

– En särskilt intressant sak som Elena grävde fram var en hittills okänd spansk utgåva av Keys bok Kärleken och äktenskapet från 1930-talet, med ett omslag som visade Hermann Görings bröllop, säger Ulla Åkerström.

Text: Johanna Hillgren

Läs mer

Läs mer om boken på bokförlaget Peter Langs webbsida: https://www.peterlang.com/abstract/title/70196?rskey=K2EO1B&result=1