Hoppa till huvudinnehåll
Göteborgs universitet
Länkstig

Urval av tidigare utställningar

Galleriet på Jonsereds herrgård bjuder på regelbundna utställningar under året. Till detta kommer utställningar på andra platser i samband med programsamverkan. Det kan vara arkiv-, foto- och konstutställningar, inte sällan med koppling till Jonseredsseminariernas aktuella diskussioner. Här kan du ta del av ett urval av galleriets tidigare utställningar.

Jonsereds herrgårds galleri
Jonsereds herrgårds galleri

Sanna Sjöswärd / FADING STORIES

(2020, Domkyrkan Göteborg)

Med anledning av Fredsdagen 2020. Fotografen och författaren Sanna Sjöswärds fotografiska utställning Fading Stories som skapats i samarbete med Raoul Wallenberg Academy och Fotografiska i Stockholm, visas i en anpassad version. Drygt tjugo överlevande från Förintelsen porträtteras och berättar sina historier, många för första gången. Utställningen Fading stories - pass them on visades på Fotografiska i Stockholm under 2019, och en omgestaltad version har sedan visats som vandringsutställning i ett flertal kyrkor.

Arr: Jonsereds herrgård Göteborgs universitet, Levande Historia i Göteborg, Judiska församlingen, Svenska kyrkan Domkyrkoförsamlingen och Kultursamverkan, Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne, Bok & Bibliotek i Norden, Innerstaden Göteborg och Sensus studieförbund.

Monique Wernhamn / The Sustainable Womans Feedback-klinik

(maj-september 2019)

The Sustainable Woman undersöker hållbarheten, livet och drömmarna på solsidan. I Feedback-kliniken: The Sustainable Woman ger dig feedback kring ditt projekt, coachar dig i privata dilemman, använder sin kompetens och livserfarenhet för att hjälpa dig utifrån dina behov och önskemål. I utbyte mot: en gentjänst som gör henne mer hållbar. Separatutställning. Teknik: fotografi, konversation, performance.

Om konstnären: http://moniquewernhamn.com/
Om verket: http://moniquewernhamn.com/portfolio-slug/the-sustainable-womans-feedback-klinik-2/

Aldrig mer! Om folkmord

(maj 2018)
Om FN:s folkmordskonvention 1948, som ska förhindra folkmord och lagföra förövare, dess bakgrund och tillämpning vid vid mörka skeenden i historien. Utställningsproduktion: Forum för levande historia.

Susie White / En engelsk trädgård

(2017)
Fotoutställning av Susie White, gästutställare på Jonsereds Trädgårdar 2017. 
Vad utgör en typisk engelsk trädgård? "När jag började skissa på valet av perenner, buskar, rosor och häckar insåg jag att de olika elementen i trädgården samtliga har romantiska inslag". Yellow Book-författaren Susie White från England är internationellt berömd för sina bestsellers om trädgårdsdesign. Separatutställning.

Inuti hjärnan

(november 2016)
Foto- och poesiutställning. Hur ser det ut i hjärnan? Fotografier av nervceller kopplas till åtta för utställningen specialframtagna dikter av poeten Lina Ekdahl.
 

Ragnvald Blix - satirikern som utmanade Hitler

(september-november 2016)
Utställning av den norske tecknaren Ragnvald Blix' antinazistiska karikatyrer. Under pseudonymen Stig Höök tecknade Blix för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning (GHT) under Torgny Segerstedts tid som redaktör.

Sinnenas musik

(mars-juni 2016)
Utställning i anslutning till en serie Jonseredsseminarier "Sinnenas musik" under åren 2016-2018. I samarbete med Högskolan för scen och musik samt GU Journalen.

Djuren är ju också människor ...

(maj-juli 2015)
Fotoutställning i samarbete med GU Journalen.
Domesticeringen av vilda djur till husdjur började för cirka 10 000 år sedan, som en överlevnadsstrategi och för det vardagliga arbetets skull: vakthunden för att hålla rovdjur på avstånd, katten för att fånga möss, korna för att ge mjölk, hästen, oxen och får för att hålla marken öppen och odlingsbar. Utställning om människans relation till husdjur, i samband med Jonseredsseminarium Folk och fä.

Tove Jansson

(september 2014-april 2015)
Foto- och arkivutställning.
Ett gränsöverskridande universalgeni har hon kallats – multikonstnären och muminmamman Tove Jansson. Den 9 augusti 2014 var det hundra år sedan hon föddes. Utställning med tillhörande Jonseredsseminarium, båda med utgångspunkt i Tove Janssons liv och verk, och med anledning av konstnärens 100-årsjubileum.

Vad är Sverige?

(juni-augusti 2014)
Fotoutställning i samarbete med GU Journalen.
Om svenskhet i en serie porträttfotografier av medarbetare vid Göteborgs universitet, där de svarar på frågan "Vad är Sverige?". En replik på den offentliga debatten kring "Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete" (REVA), som var ett samarbetsprojekt mellan Polisen, Kriminalvården och Migrationsverket i Sverige 2009-2014.

Harry Martinson

(april-maj 2015)
Foto- och arkivutställning över författaren och Nobelpristagaren Harry Martinsons liv, med anknytning till hans vistelse i Jonsered.