Bild
Fotografi utställningen Smitta & Co
Foto: FA+
Länkstig

FA+, Ingrid Falk & Gustavo Aguerre / SMITTA & CO

Hälsa & medicin
Kultur & språk

Vernissage - konstnärssamtal - performance - mingel på Jonsereds herrgård 15 september. Kom och se en utställning där konst och vetenskap har slagit armkrok.

Utställning
Datum
15 sep 2022
Tid
16:00 - 19:00
Plats
Jonsereds herrgård, William Gibsons väg 19, Jonsered
Kostnad
Fritt inträde

Bra att veta
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 15 september 2022–1 mars 2023

ÖPPETTIDER: Galleri Jonsereds herrgård håller öppet de dagar det finns verksamhet i herrgårdsbyggnaden. För information om öppettider, kontakta info@motesservice.se eller 031 786 59 59.
Arrangör
Jonsereds herrgård Göteborgs universitet

Välkomna på vernissage med performance, konstnärssamtal och mingel! Vi är stolta att kunna presentera den internationellt erkända konstnärsduon FA+ (Ingrid Falk och Gustavo Aguerre) och fortsättningen på deras omfattande konstnärliga arbete Smitta.

VERNISSAGE - KONSTNÄRSSAMTAL - PERFORMANCE - MINGEL

TID: 15 september kl 16-19
PLATS: Galleri Jonsereds herrgård, William Gibsons väg 19
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 15 september 2022–1 mars 2023

Fritt inträde. Varmt välkomna!

---------------------------------------

Om Smitta & Co

Smitta & Co av FA+ är en utväxt ifrån Smitta, ett interdisciplinärt arbete där konst och vetenskap har samverkat alltsedan 1996, och där det började med en middag på Moderna museet.

Smitta har fått en förnyad aktualitet 2020 genom utbrottet av global pandemi. I projektet involverades konstnärer, läkare, forskare och filosofer. Smitta handlar om hur smittsamma sjukdomar sprids globalt samt frågor om orsak och verkan. Men Smitta kan också ses som en metafor för hur kulturella uttryck och idéer sprids och påverkar, samt hur olika språk blandas och influerar varandra.

Om FA+

FA+ består av Ingrid Falk (f. 1960, Stockholm) och Gustavo Aguerre (f. 1953, Buenos Aires), som genomfört en rad samarbeten och deltagit i 14 internationella konstbiennaler. 

Falk (F) och Aguerre (A) har under åren 1985-2020 haft en öppen ateljé i centrala Stockholm, en träffpunkt för konstnärer, författare, musiker och andra. Plustecknet i FA+ markerar utrymmet för olika deltagare. 

Aktioner, gatuteater och globala projekt är några av komponenterna i FA+:s konstnärliga praxis. Ett av dessa projekt är Smitta (1996) som har fått en förnyad aktualitet 2020 genom den globala pandemin. 

En betydande del av 90-talskonsten handlade inte om att skapa objekt utan hade en undersökande karaktär, och knöt istället an till Fluxusrörelsen och arvet från dadaismen. Så kom idéer från 60- och 70-talets konst åter att tas i bruk. FA+ är ett av flera exempel på detta i den svenska 90-talskonsten och framgent. 

Duon har utfört flera offentliga verk, som Universal Library med exempelvis Strindbergs Citat på Drottninggatan i Stockholm och Ibsen Citat på Karl Johans gate i Oslo, båda rostfritt stål i gatubeläggning. Här ingår även verket Lev! som är en 170 meter lång glasvägg i tunnel mellan Umeå centralstation och stadsdelen Haga, med LED-ljus, interaktiva ljud och citat av Sara Lidman.

FA+ är representerade i samlingar hos bland andra Moderna Museet, Stockholm, MAMBA Modern Art Museum Buenos Aires i Argentina, och Centro de arte Wifredo Lam i Havanna, Kuba, samt Gustavo Aguerres tidning Solosol på MoMa Museum of Modern Art, New York. 

Här kan du läsa mer om FA+