Konsultbranschen för socionomer i en svensk kontext
Kort beskrivning
Avhandlingsprojektet utforskar hur socionomkonsulter och andra representanter för den privata konsultbranschen legitimerar konsultbranschens existens och förekomsten av inhyrda konsulter inom socialtjänstens myndighetsutövande verksamhet.
Avhandlingen undersöker varför socionomer söker sig till branschen och hur de motiverar sina val.
Den undersöker även vad det innebär att arbeta som socionomkonsult och hur det skiljer sig från att vara offentligt anställd som socialsekreterare inom socialtjänsten.
Resultat
Socionomkonsulter har under senare decennier blivit ett vanligare inslag inom socialtjänstens myndighetsutövande verksamhet. Avhandlingen har undersökt frågorna:
- Vilka kontextuella omständigheter har varit avgörande för socionomkonsulters framväxt och etablering?
- Varför socionomer väljer att bli socionomkonsulter?
Tre historiska händelser avgörande
Det finns tre historiska händelser som varit avgörande och som kan förklara varför dagens historiska och politiska kontext har tjänat som en fruktbar grogrund.
- Det första handlar om 1990-talets legalisering av privat personaluthyrningsverksamhet.
- Det andra är om en juridisk debatt som utspelade sig under 2000-talet och vilken man slog fast att socialtjänsten får använda sig av socionomkonsulter i sin verksamhet.
- Det tredje är den akuta personalbrist som uppstod inom socialtjänsten under 2010-talet. Personalbristen gjorde att socionomkonsulter blev en utbredd och institutionaliserad nödlösning på socialtjänstens personal- och kompetensförsörjningsproblem.
Bort ifrån socialtjänstens arbetsvillkor men fortsätta med myndighetsutövning
Genom intervjuer med verksamma socionomkonsulter visar resultaten att socionomer väljer att bli konsulter för att de önskar komma bort ifrån villkoren inom socialtjänsten samtidigt som de önskar fortsätta med myndighetsutövning.
Att de kan tänka sig att fortsätta inom socialtjänsten som socionomkonsulter förklaras på tre olika sätt.
- De har andra möjligheter att påverka sin ärende- och arbetsbelastning.
- De behöver inte vara lojala gentemot en socialtjänst som de själva är kritiska till.
- De får en lön som bättre avspeglar deras kompetens och bättre förutsättningar att utvecklas i sin yrkesroll.
Konsulter behövs för att socialtjänsten ska kunna fullgöra sitt uppdrag
Socionomkonsulterna motiverar även sitt karriärval genom att förklara varför de anser att den privata konsultbranschen behövs. Enligt deras perspektiv behövs branschen av tre olika anledningar:
- För att socialtjänsten ska kunna fullgöra sitt lagstadgade uppdrag.
- För att bromsa personal- och kompetensflykten från socialtjänsten. Konsultbranschen får socionomer, som annars hade lämnat socialtjänsten helt, att stanna.
- För att få till stånd bättre villkor inom socialtjänsten. De menar att konkurrensen från en privat arbetsgivare gör att socialtjänsten tvingas förbättra villkoren för socialsekreterare.
– Jag intresserar mig för professions- och organisationssociologiska frågor som rör relationen mellan social- och förvaltningspolitik och socionomers villkor och professionella praktik, säger Lowe Bergström om sin forskning.
Den forskning som bedrivs inom forskarutbildningen vid Institutionen för socialt arbete innefattar en mängd avhandlingsprojekt som behandlar sociala problem och fenomen, sociala processer och det sociala arbetets villkor.
Inom ramen för dessa teman verkar både doktorander och samverkansdoktorander med olika teoretiska och metodologiska inriktningar.