Länkstig

Gastrointestinal Epidemiologi

Forskningsgrupp
Pågående forskning
Projektägare
Institutionen för kliniska vetenskaper

Finansiär
Vetenskapsrådet, Sällskapet för Medicinsk Forskning (SSMF), Svenska Läkaresällskapet, Celiakiförbundet, Birgitta och Göran Karlssons Stiftelse, ALF Västra Götaland, Göteborgs universitet

Kort beskrivning

Vår forskningsgrupp använder data från Nordiska hälsoregister och födelsekohorter för att studera riskfaktorer och prognos vid gastrointestinala sjukdomar, främst celiaki och inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD). Vi utnyttjar också regionala, patientnära data, för att studera screening, diagnos och den kliniska uppföljningen av dessa sjukdomar.

Delar av forskargruppen inom Gastrointestinal Epidemiologi.

GASTROINTESTINAL EPIDEMIOLOGI

Deltagare Göteborgs universitet:
Karl Mårild, docent.
Tereza Lerchova, postdoctoral fellow.
Nalleli Vivanco Karlsson, postdoctoral fellow (deltid, 20%)
Doktorander: Annie Guo, Ida Sigvardsson och Maria Ulnes.
Statistiker: Malin Östensson (föräldraledig 2023-2024) och Björn Andersson (20%).

Externa deltagare:
Håkon S Mundal (doktorand, Universitetet i Olso) och Henrik Imberg (statistiker, Statistiska Konsultgruppen).

PÅGÅENDE  FORSKNINGSPROJEKT

Internationella och nationella samarbeten

PREVENT-IBD: en nordisk födelskohortstudie om IBD

Vi koordinerar ett nordiskt sammarbetesprojekt som heter PREVENT-IBD (Prospective examination of early-life environmetal triggers for IBD). Här undersöker vi möjliga riskfaktorer för inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Det finns gott om indikatorer på att miljöfaktorer bidrar till IBD, men vilka de är och när dessa faktorer påverkar sjukdomsutveckling är till största del okänt. Denna kunskapslucka beror i sin tur på att det hittills har saknats högkvalitativa populationsbaserade kohortdata.

I PREVENT-IBD möter vi dessa utmaningar genom att analysera data på >170 000 barn som följts, från födseln (1996–2009) fram till år 2021, i tre nordiska födelsekohorter (ABIS-studien [Sverige], DNBC [Danmark] och MoBa [Norge]). Förhoppningen är att kunskap från denna studie på sikt kan leda till sätt att förebygga IBD.

Data från tre nordiska födelsekohorter med barn födda år 1996-2009 som följts via enkäter, blodprov och länkade registerdata fram till år 2021.

Internationella patientnära studier på inflammatorisk tarmsjukdom

Inom den pan-europeiska Porto-gruppen för pediatrisk IBD är vi delaktiga i flera observationsstudier om vård och uppföljning av barn med IBD. Denna forskning omfattar ett brett spektrum av ämnen, från nya medicinska terapier för IBD till IBD-kirurgi och näringsaspekter av IBD-vård.

Regionala patientnära studier på celiaki

I regionala patientnära kohortstudier studerar vi strategier för att screena för celiaki, och studerar den kliniska uppföljningen efter celiakidiagnos. De flesta med celiaki vet inte om att de har sjukdomen, och efter diagnos är uppföljningen av sjukdomen ofta otillräcklig.

Syftet med forskningen är att utforma effektiva sätt att identifiera celiakisjukdomen, och ge underlag för evidensbaserad klinisk uppföljning med förhoppning att sådana insatser kan leda till ökad livskvalitet och hälsa hos personer med celiaki.

Regional kohortstudie av den kliniska uppföljningen av barn efter celiakidiagnos. Data insamlad via enkäter, blodprover, och journaldata.

ESPRESSO: registerbaserad forskning på IBD och celiaki

Genom ett nära samarbete med partners vid Karolinska Institutet (PI Jonas F Ludvigsson), använder vi svenska register- och histopatologi-baserade kohortstudien ESPRESSO för studera epidemiologi, etiologi och prognos vid sjukdomarna celiaki och IBD.

Denna forskning har bland annat lett till ökad förståelse om riskfaktorer för celiaki, dess koppling till andra sjukdomar, och även påverkat internationella riktlinjer för sjukdomen.

Inom IBD studerar vi bland annat den kort- och långsiktiga prognosen utifrån grad av sjukdomsremission. Sådan kunskap är viktig för såväl patienter som läkare vid val av behandlingsintensitet för sjukdomen.

ESPRESSO-kohorten med länkade nationella data från hälsoregister och gastrointestinala biopsirapporter (PI=Jonas F Ludvigsson).