Image
Alexandra Fried och Alexandra Herlitz
Breadcrumb

Konsthistoriepodden fortsätter en säsong till

Published

Tack vare medel från Stiftelsen Gustaf Bratts föreläsningsfond blir det nya avsnitt av Konsthistoriepodden som sändes under sommaren.

Alexandra Fried och Alexandra Herlitz, lektorer i konst- och bildvetenskap på institutionen för kulturvetenskaper, har tilldelats ett stipendium av Stiftelsen Gustaf Adolf Bratts föreläsningsfond för att fortsätta med säsong 2 av den populärvetenskapliga podcasten Konsthistoriepodden.

– Idén föddes som en följd av Covid19-pandemin under omställningen till distansundervisning och under sommaren 2020 spelade vi in podden på vår fritid. Vi upplevde att det fanns ett stort värde att ta konsten genom en podcast hem till människor som på grund av alla smittspridningsrestriktioner inte kunde röra sig fritt i samhället, och således inte heller på museer. Då detta tillstånd kommer att fortsätta under en lång tid framöver och då människor behöver tillgång till kultur för sitt välbefinnande är vi tacksamma att vi får möjlighet att fortsätta med Konsthistoriepodden, säger Alexandra Fried.

Ett konstverk per avsnitt

I varje avsnitt behandlas ett konstverk på djupet. Verken kommer från olika stilepoker och geografiska platser.

– Vi berättar om historierna runt omkring konstverken, tillkomsttiden, konstnärernas biografier och andra aspekter som kan vara av intresse för förståelsen av verket. Vi gör bildanalyser och redogör för vedertagna tolkningar samt den senaste forskningen som finns att tillgå. Genom våra museipedagogiska erfarenheter vet vi att allmänheten efterfrågar en bra blandning av den vetenskapliga undersökningen och de anekdotiska berättelserna som ramar in konsten.

Konsthistoriepodden streamas gratis och världsomspännande via många olika streamingsajter som Itunes, Apple Podcaster, Acast, Spotify med mera. Konstverken som avhandlas visas på poddens Instagramkonto. Första avsnittet i säsong två publiceras 16 november, klockan 13 och därefter sänds ett avsnitt per månad.

Länk till tidigare avsnitt på Acast: https://shows.acast.com/konsthistoriepodden