Bild
Tobias Pontara och Catharina Thörn
Tobias Pontara och Catharina Thörn gör podcasten Filmvärldar som har premiär 15 november 2020.
Länkstig

Ny podd om film och dess relation till samhället

Publicerad

Aktuella biosuccéer likväl som klassiker. Filmer från olika delar av världen och som många människor har en relation till. Det står i fokus för en helt ny podd om film som vill göra forskningsförankrade filmanalyser lättillgängliga.

Podcasten  Filmvärldar – en podd om filmen, konsten, världen och livet har premiär den 15 november och kommer därefter att sändas var tredje vecka fram till juni. Podcasten drivs av Tobias Pontara, professor i musikvetenskap och Catharina Thörn, docent i kulturstudier, vid Göteborgs universitet.

 – Idén till podcasten föddes i våras när Corona stängde ned universitets lokaler och det inte längre var möjligt att arrangera offentliga samtal som samlar många människor i en lokal. Med podcasten som medium vill vi på ett lättillgängligt sätt förmedla välgrundade och forskningsförankrade tolkningar och analyser av film och dess relation till det omgivande samhället, säger Catharina Thörn.

– Podcasten bygger på dialog och är på så vis mer spontan än föreläsningsformatet - och på detta vis hoppas vi kunna nå en bredare publik än den som söker sig till renodlade föreläsningar, säger Tobias Pontara.

Filmer som många har en relation till

Podcasten kommer att ha fokus på en kombination av aktuella och klassiska filmer från olika delar av världen.

– Med några få undantag kommer vi att fokusera på filmer som vi bedömer att många människor har en relation till, antingen för att de är populära just nu (som till exempel Todd Phillips Joker) eller för att de fått status som filmklassiker (som exempelvis Andrei Tarkovskijs Stalker), säger Catharina Thörn.

I samtalen om filmerna kommer de att använda sina akademiska bakgrunder för att fördjupa en analys av filmerna.

– Det kan till exempel handla om att lyfta fram hur filmerna använder sig av musik och ljud för att förstärka berättelsen eller skapa specifika stämningar. Eller genom att relatera filmerna till teman som präglar vår samtidskultur: såsom alienation, dystopi eller maktrelationer av olika slag, säger Tobias Pontara.

Podcasten är finansierad med stöd av Institutionen för Kulturvetenskaper och Stiftelsen Gustaf Adolf Bratts föreläsningsfond och produceras av Medieteknik vid Göteborgs universitet.

Kontakt:
Catharina Thörn, tel: 031-786 61 75, e-post: catharina.thorn@kultvet.gu.se
Tobias Pontara, tel: 031-786 40 82, e-post: tobias.pontara@gu.se
 

Länk till podden: https://poddtoppen.se/podcast/1540084112/filmvarldar

Text: Johanna Hillgren