Bild
Musikalstudenter i kostym
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Sök till kandidat musikal

Denna information gäller ansökningar till konstnärligt kandidatprogram i musikal. Nästa gång du kan söka till musikalutbildningen är 1 december 2022 – 16 januari 2023.

Följande information om antagningsprov gäller inför studiestart hösten 2023.

Prov 1

Prov 1 sker digitalt via SlideRoom. Provet består av två (2) videoklipp där du visar dina sångkunskaper i det ena klippet och dina färdigheter i rörelse i det andra klippet.

Du behöver själv skapa ett konto och logga in i SlideRoom. Du kommer inte få några inloggningsuppgifter av oss. Det är även i SlideRoom som du hittar länk till koreografin som ska användas för ”Klipp 2: Rörelseprov”.

Klipp 1: Sångprov

Du framför en sceniskt utformad musikalsång, välj själv vilken sång. Klippet får vara max 3 minuter långt. Du ska synas i helfigur, och sången ska höras tydligt. Du får inte sjunga utan musik. Musiken får vara en bakgrund eller ett pianokomp, förinspelat eller spelat live vid inspelningstillfället. Vi kommer bedöma vokala färdigheter samt hur sången gestaltas.
Döp filen: Sångprov_förnamn efternamn

Klipp 2: Rörelseprov

När du påbörjar din ansökan hittar du en länk i SlideRoom till en koreografi du ska lära dig och framföra. Du ska själv välja en av de förelagda låtarna som du hittar i SlideRoom, och fylla koreografin med danskänsla och stilkänsla efter eget val. Vi vill se dig berätta med kroppen utan ord, din förmåga att leka med kroppen och musiken oavsett förkunskaper i dans. 
Du spelar in när du dansar så att musiken hörs i videon. Klippet bör vara max 1 minut.  

Låtarna kan du streama från Spotify eller YouTube. Lyssna gärna igenom alla från början till slut. När du valt vilken låt du vill jobba med, kan du välja vilken 1 minut du vill från låten, om du gillar ett stycke i mitten bättre än början, klipp ihop det efter behag. 

Döp filen: Rörelseprov_förnamn efternamn

Instruktioner för provfilmer

 • Se instruktionsfilmen "Att söka till musikalprogrammet med filmprov" för att ta del av viktiga saker att tänka på vid inspelning av samtliga klipp.
 • Du kan variera hur du förhåller dig rumsligt till kameran, du kan växla mellan närbild och helbild. Det finns alltså inget krav på att hela kroppen ska synas hela tiden.
 • Det ska vara ett filmat sceniskt prov, teater snarare än film.
 • Klippen ska filmas under en obruten, oredigerad tagning utan zoom och mobilen/kameran måste vara stilla under filmningen.
 • Leverera filmen i något av följande format: .m4v, .mov, .mp4, .wmv, .flv, .asf, .mpeg, .mpg, .mkv
 • Filstorlek per film är max 500Mb för att kunna ladda upp i SlideRoom.​​​

När du laddat upp och skickat in dina filmer är det de filmerna som gäller. Du har inte möjlighet att byta ut inskickat material.

Ladda upp CV

Du ska även ladda upp ditt CV i pdf-format i SlideRoom.

Sista dag att ladda upp dina filmer och ditt CV är måndag 16 januari. SlideRoom stänger kl. 23.59 den 16 januari. Vi rekommenderar dig att vara ute i god tid och inte vänta till sista dagarna att ladda upp.

Vad händer efter prov 1?

Efter första provet sker ett urval, och de som går vidare kommer att kallas till prov 2.

Förbered repertoarlista inför prov 2

Som underlag inför prov 2 ska du också förbereda en egen repertoarlista med fyra musikallåtar som du ska kunna framföra utantill. Låtarna ska förberedas med scenisk gestaltning. Minst två av låtarna ska vara på svenska. Det går bra att en av låtarna är samma låt du använder i prov 1. Du behöver alltså redan i samband med prov 1 förbereda fyra musikallåtar till ifall du blir kallad till fortsatta prov.


 

Video (1:20)
Att söka till musikalprogrammet med filmprov

Prov 2

Andra provet sker på plats på Högskolan för scen och musik under vecka 10. Provet består av ett enskilt sångprov och dramatiskt prov, samt ett rörelsegestaltningsprov i grupp.

Förelagda sånger skickas ut i samband med kallelsen till prov 2 (via e-post). Du ska välja en och studera in den så du kan sjunga och framföra den med scenisk gestaltning utantill. Dialoger skickas ut i samma kallelse. Du ska lära dig båda rollerna och får på plats veta vilken roll du ska framföra.

Sång och dramaprov

Du kommer få komma in enskilt och sjunga för juryn, samt arbeta med dialogscenen. Motläsning eller medspel får du av en musikalstudent som går på Högskolan för scen och musik. Du får veta din tid när du kommit till skolan.

Rörelseprov

Rörelseprovet är en gemensam lektion som gruppen av sökande gör tillsammans.
Till detta prov krävs ingen särskild förberedelse. Se till att ha kläder som inte är till hinder för
att kunna röra dig. Vi jobbar barfota, men om du av någon anledning behöver ha något på fötterna, ha mjuka lätta gymnastik/dansskor på dig. Tillgång till omklädningsrum kommer finnas.

Egen repertoarlista

Som underlag inför prov 2 ska du också förbereda en egen repertoarlista med fyra musikallåtar som du ska kunna framföra utantill. Låtarna ska förberedas med scenisk gestaltning. Minst två av låtarna ska vara på svenska. Det går bra att en av låtarna är samma låt du använder i prov 1. Du behöver alltså redan i samband med prov 1 förbereda fyra musikallåtar till ifall du blir kallad till fortsatta prov.

Vad händer efter prov 2?

Efter prov 2 sammanträder juryn och gör urval. Cirka 20 personer kommer gå vidare till prov 3. Besked kommer i helgen vecka 10.

Prov 3

Prov 3 sker 13 mars och består av enskilda sångprov samt dramatiska prov. Provet tar cirka 10–15 minuter. Vi jobbar med dig i dina sånger, kanske improvisation i sceniska situationer.  Var beredd på att tiden kan förskjutas en smula.

Efter prov 3 sammanträder juryn och gör urval. Cirka 15 personer kommer gå vidare till prov 4. Besked om vem som går vidare kommer samma dag som prov 3 äger rum.

Prov 4

Prov 4 sker dagen efter prov 3, 14 mars på Högskolan för scen och musik. Vi intervjuar alla enskilt. Parallellt får man repa en sång från sin repertoar med pianist, inför slutkonserten. Slutkonserter sker när alla intervjuer är klara.  Du framför en av dina förberedda sånger inför en publik huvudsakligen bestående av studenter och jurymedlemmar. Vi vill se hur du fungerar och kommunicerar med en publik.

Antagningsbesked publiceras i maj 2023 på "Mina sidor" på antagning.se

Bedömningskriterier, frågor och svar

 • Förmåga att sceniskt gestalta något utifrån ett givet material, så att det väcker intresse och engagemang hos åskådaren
 • Mycket god förmåga att via röst, kropp, tal och sång nyanserat och dynamiskt understödja sin gestaltning
 • God kontakt i gestaltning mellan tanke, kropp och röst
 • Vokalteknisk skicklighet
 • Förmåga att kreativt förvalta sceniska samt musikaliska instruktioner
 • Förmåga att självständigt och uppmärksamt delta i gruppövningar
 • En väl utvecklad förmåga att kommunicera och samarbeta med andra

Hur anmäler jag mig till antagningsproven?
Svar: Du anmäler dig på www.antagning.se. Missar man deadline finns det inga möjligheter att få komma till antagningsproven utan man får vänta till nästa antagningsomgång. Information om aktuella ansökningsperioder hittar du längst upp på den här sidan. 

Vad menar ni med sceniskt utformad sång?
Svar: Du ska agera sången, berätta en historia, visa en karaktärs vilja genom fysiska handlingar. Det är helt valfritt om du använder talad text i anslutning till sången eller möjlig koreografi.

Ska man använda rekvisita eller klä sig som den karaktär man gestaltar?
Svar: Vi bedömer inte hur du ser ut eller vad du använder för rekvisita. Skolan kommer inte tillhandahålla rekvisita, endast enkla saker som en stol samt ett bord. Det är förbjudet att använda all sorts rekvisita som gestaltar vapen av olika slag.

Får man använda inspelade bakgrunder istället för pianist vid sångproven på plats?
Svar: Nej, vi vill att du använder våra pianister. Vi vill se hur du musicerar tillsammans med hen.

Får man använda egna översättningar av sånger?
Svar: Ja, det går bra.

Kan mina sånger framföras på ett annat språk än svenska eller engelska?
Svar: Om du är norsk- eller dansktalande så kan du sjunga på norska eller danska. Ej några andra språk. Kom dock ihåg att vi vill att minst två av dina självvalda sånger ska framföras på svenska.

Är sångproven begränsade i tid?
Svar: De sånger som skickas till er kan vara något förkortade från originalversionen. Sångerna kommer vara ca 2,5 minuter långa. Det är klokt att välja sånger som inte är mer än 4 minuter, så vi har tid att jobba med dig och din sång på golvet.

Jag har blivit kallad till prov på plats och kan inte komma på grund av andra åtaganden. Kan jag skicka in en video istället som till prov 1?
Svar: Nej, man måste komma till antagningsproven. Däremot räcker det att man är här en av dagarna. Man kommer kunna välja dag i samband med ett mailutskick i slutet av januari.