Rebecca jobbar på Finansdepartementet
Hon visste knappt vad statsvetenskap var när hon sökte till statsvetarprogrammet, men kom att gilla det från första stund. Idag arbetar Rebecca Arvidsson som departementssekreterare på Finansdepartementets budgetavdelning i Stockholm.
Var det ett självklart val att bli statsvetare?
Nej, det var en slump. Jag var lite trött på jobbet jag hade, och så en dag tipsade min mamma om statsvetenskap. Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor och politik så hon trodde jag skulle gilla det. Jag visste nog knappt vad statsvetenskap var när jag sökte programmet. När jag väl började kändes det självklart ganska direkt och jag tyckte det var superroligt redan från första dagen!
Var det svårt att få jobb efter examen? Och har du haft fler jobb än det du har idag?
Första jobbet är klurigare än när man är etablerad på arbetsmarknaden, det skulle jag nog säga. Samtidigt så tycker jag inte att det var svårt att få jobb, men jag sökte ju en hel del innan jag hittade rätt. Jag tror det underlättar om man haft en bra praktikplats under studietiden där man fått lite praktisk erfarenhet och kunnat knyta kontakter.
Jobbet jag har idag fick jag nog delvis på grund av min praktikplats vid EU-representationen i Bryssel. Även mitt första jobb efter examen fick jag tack vare min praktikerfarenhet. Det var på en konsultfirma i London, Hanbury Strategy. Jag arbetade med finansmarknadsfrågor på deras EU-analysenhet där.
Det är på min arbetsplats allt händer. Det är där politik och ekonomi möts, och det är så kul
Berätta lite om dina nuvarande arbetsuppgifter. Vad arbetar du med?
Min arbetsplats är EU-budgetenheten på Finansdepartementets budgetavdelning. Vi arbetar både i EU-maskineriet och i den nationella politiken kan man säga. Vi förhandlar EU:s årsbudget, fleråriga budgetram och systemet för egna medel, och har ansvar för bedrägeribekämpningsfrågor och revision och kontroll av EU-medel och lite annat. Enheten har också ansvar för EU-avgiften, och EU-program på den nationella budgeten.
Jag arbetar främst med den gemensamma jordbrukspolitiken, EU-avgiften och ett förslag om en ny fond inom ramen för EU-kommissionens klimatpaket Fit-for-55, och så jobbar jag litegrann med systemet för egna medel också. Allt detta innebär att jag skriver instruktion till utsända i Bryssel, skriver delar av budgetpropositionen, gör prognoser, levererar underlag till budgetförhandlingar och den politiska ledningens överläggningar med riksdagen, skriver regleringsbrev och jobbar allmänt med policyutveckling inom enhetens frågor.
Det är mycket att läsa, räkna, skriva och föredra för mig på dagarna. Mitt arbete är väldigt styrt av vad som är dagsaktuellt. Ibland är jag i tjänst i princip alla dagar i veckan och andra perioder är det jättelugnt. Just nu står EU:s klimatförhandlingar högst på agendan för min del.
Det första jag skulle rekommendera är praktik. Det andra är att det är bättre att söka färre jobb och verkligen lägga krut på att skriva en bra ansökan än att söka många olika.
Vad gillar du mest med ditt jobb?
Det är på min arbetsplats allt händer. Det är här politik och ekonomi möts, och det är så kul! Våra frågor är ofta i centrum av EU-politiken och budgetavdelningen har en viktig roll i att förverkliga regeringens politik eftersom vi ansvarar för budgetprocessen. EU:s utgifts- och intäktssystem är också ett otroligt spännande område – det är mycket som händer och många olika viljor som ska jämkas ihop.
Du läste statsvetarprogrammet med inriktning nationalekonomi. Av det du lärde dig under din utbildning, vad har du mest nytta av i ditt arbetsliv?
Jag tycker att kursen Institutioner och aktörer i demokratin har varit mycket användbar. Bra ”crash course” i statsvetenskap. Jag tycker också att metod- och uppsatskurserna var väldigt bra. Det viktigaste har nog varit möjligheten att få öva på att läsa (otroligt) mycket text på mycket kort tid, och sedan själv skriva och föra en argumentation på begränsat utrymme. Det är i princip kärnan i arbetet jag gör idag. Det är också viktigt att få öva på presentationer, det tycker jag att jag och mina kursare fick. Ofta hinner inte mottagaren av mina PM på jobbet att läsa dem, även om de inte är mer än en sida långa. Då får jag föredra dem muntligen i stället och försöka framföra kärnbudskapet den vägen.
Är det något särskilt du rekommenderar studenter att göra som kan underlätta för dem när det är dags att söka jobb?
Det första jag skulle rekommendera är praktik. Det andra är att det är bättre att söka färre jobb och verkligen lägga krut på att skriva en bra ansökan än att söka många olika. Då söker du det som du verkligen är intresserad av. Det är mest tidseffektivt eftersom det tar rätt mycket tid och kraft att söka jobb.
Gör ordentligt med efterforskning om arbetsplatsen och tjänsten, till exempel genom att ringa och fråga. Det ger en bättre bild av om du faktiskt vill jobba där eller inte, och om det är värt att lägga ner tid på att skriva en ansökan och kanske göra olika arbetspsykologiska tester och arbetsprov med mera. Det kommer också märkas i ansökan och förbättra chanserna att komma vidare om man visar att man vet vad man söker för tjänst.
Om det sedan blir dags för en intervju så tycker jag att man ska tänka att det inte bara är den som rekryterar som ska hitta rätt person, utan också att den som söker ska hitta rätt arbetsplats. Fråga arbetsgivaren om saker som är viktiga för dig att veta. Det kommer arbetsgivaren nog enbart uppfatta som bra tror jag. Det är bättre att vänta på rätt jobb än att ta första bästa.
När du ser tillbaka, vad var det bästa med att plugga på universitetet?
Att få tid att läsa och tänka och tycka till om frågor som man själv tycker är intressanta.
FAKTARUTAN
Namn: Rebecca Arvidsson.
Ålder: 29.
Kommer från: Jörlanda, en liten ort i Stenungsunds kommun.
Yrkestitel: Departementssekreterare.
Arbetsplats: Budgetavdelningen, Finansdepartementet.
Utbildning: Kandidatexamen i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. M.Sc in Political Economy of Europe, London School of Economics.
Tre ord om Göteborgs universitet: Relevant forskning, bra utbud, bra lärare.
Gör på fritiden: Pusslar, tränar, äter rolig mat.