Bild
Foto: Illustration: Cecilia Lundgren
Länkstig

Historiografi, exkursionspedagogik och Förintelsens minnesplatser

Kursen Historiografi, exkursionspedagogik och Förintelsens minnesplatser riktar sig till pedagoger och andra som arbetar med unga människor. I utbildningen behandlas historiografiskt arbete kring Förintelsen. Därtill ingår studier i utvecklandet av exkursionspedagogik samt didaktik för att genomföra resor till Förintelsens minnesplatser.

En av utgångspunkterna i kursen är att skapa historiografiska pedagogiska redskap för att kunna öka barns och ungas medvetenhet och förståelse av historien och av sin samtid då det handlar om att möta rasistiska, antisemitiska och historierevisionistiska uttryck.

Centralt i kursen är också att kritiskt studera frågor som rör demokrati, tolerans, antisemitism och extremism Kursen berör även kulturteoretiskt perspektiv på jiddischkulturens närvaro och frånvaro i Europa.

Kursen genomförs delvis på distans och delvis genom tre internat. Två av internaten (14-15 november samt 19-20 mars) kommer att förläggas till Kungälv, utanför Göteborg, ett av internaten genomför som exkursioner i Polen (v5). Internaten bekostas av Segerstedtinstitutet. De kostnader som tillkommer gäller viss del av kurslitteraturen och resor till och från internaten. Kursen examineras genom löpande seminarieuppgifter samt ett skriftligt examinationsarbete.

Om kursen

Kursen PDG692, Historiografi, exkursionspedagogik och Förintelsens minnesplatser ges som uppdragsutbildning (omfattning ca 30%) av Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande (IPKL), Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet-

Form

Kursen ges som av tre internatförlagda tillfällen samt distansutbildning

Målgrupp

Lärare och pedagogisk/undervisande personal

Kostnad

Kursen är finansierad av Segerstedtinstitutet. Arbetsgivaren står för eventuella omkostnader som kan uppstå, såsom litteratur, vikarietid för inläsning av kurslitteratur samt genomförande av kursaktiviteter.

Kursperiod

2023-10-22 till 2024-04-02

Kurstillfällen

  • 22 oktober 2023, kursstart, webintroduktion och självstudier
  • 14–15 november 2023, internat 1 på Nordiska folkhögskolan i Kungälv
  • 29 januari- 2 februari 2024, Internat2, exkursioner i Polen
  • 19–20 internat 3 Nordiska folkhögskolan i Kungälv.

Kursplan och litteraturlista

Finns att ladda ner här. Skriv in PDG692 i sökfältet, så kommer kursplan samt litteraturlista upp som separata pdf-dokument)

Kursinformation och schema

Skickas via mejl till antagna kursdeltagare ca två veckor innan kursen startar.

Ansökan

  1. Kursdeltagaren fyller i ansökan här
  2. Kursdeltagaren mejlar in inskannade kopior av behörighetsgivande intyg (examina, lärarlegitimation, betyg eller liknande) och kopia/foto på id-handling (id-kort eller pass) till följande adress: michael.nilsson@gu.se Ange att du söker kursen PDG692.
  3. För giltig anmälan mejlar rektor in inskannat undertecknat avtal till: jennie.sivenbring@gu.se

När vi har mottagit 1) ansökan, 2) kopior på behörighetsgivande intyg och ID-handling samt 3) undertecknat avtal skickar vi ett bekräftelsemejl till kursdeltagaren.

Sista ansökningsdatum: 2023-06-23