Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Nationell strålskyddsberedskap

Kurs
Avancerad nivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
50%
Undervisningstid
Blandad undervisningstid
Studieort
Ortsoberoende
Undervisningsform
Distans
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-10652
Ansökan stängd

Kort om kursen

I den här kursen får du lära dig hur den svenska beredskapen mot strålningsolyckor är organiserad och hur olika myndigheter och organisationer samverkar. Du får också tillfälle att utföra strålningsmätningar och använda datorbaserade verktyg för att göra uppskattningar av stråldoser.

Om utbildningen

Kursen är nätbaserad med 3 fysiska träffar (totalt 6 heldagar). Examinationen sker genom inlämningsuppgifter och redovisningar.

Utbildningsadministratör: Jennie Bengtsson

Masterexamen

Följande fristående kurser som ges vid institutionen kliniska vetenskaper kan utgöra del av en masterexamen i Medicinsk strålningsvetenskap med inriktning strålskydd.

Vidare krävs att du fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 30 hp inom huvudområdet för utbildningen. 

Kontakta gärna oss för mer information. Jennie Bengtsson

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

För antagning till kursen krävs förutom grundläggande behörighet en kandidatexamen om minst 180 högskolepoäng eller motsvarande, en högskoleingenjörsexamen om minst 180 högskolepoäng eller motsvarande eller godkända kurser på grundnivå om minst 180 högskolepoäng inom sjukhusfysikerprogrammet vid Göteborgs universitet. Dessutom krävs Engelska B/Engelska 6 eller motsvarande kunskaper.

Urval

Högskolepoäng, max 225 hp.

För antagning till sommaren 2021 och framåt gäller följande urval: högskolepoäng, max 165 hp.

Så är det att plugga

Undervisningen

Den första träffen består av två dagar med introduktionsföreläsningar och allmän kursinformation. Den andra träffen är kombinerad med en fortbildning för sjukhusfysiker och ges under tre dagar i Halmstad. Till denna träff kommer föreläsare från de olika myndigheter och organisationer som är involverade i strålskyddsberedskapen. Den tredje träffen är ett avslutande examinationsseminarium.