Bild
två kvinnliga studenter sitter vid dator och diskuterar
Hanna och Emelie diskuterar detaljer i sina examensarbeten.
Foto: Josefin Bergenholtz
Länkstig

Möt Emelie, Alma, Heam och Almett – blivande apotekare

Varför ska man välja att plugga till apotekare? Hur är det att studera vid Göteborgs universitet? Vilka karriärmöjligheter och inriktningar finns inom yrket? Våra studenter berättar!

Emelie

Emelie har alltid varit intresserad av medicin, sjukdomar och kemi. Hon hittade apotekarprogrammet av en slump och sökte sen till programmet efter att ha pratat med bekanta som jobbar på sjukhus och läkemedelsföretag. Hon läser nu sista året och hon är nöjd med både utbildningen och livet som student i Göteborg.  

– Undervisningen varierar mycket mellan föreläsningar, workshops och laborationer. Det ger en bred förståelse och variation i studierna. Vi har också en hel del gästföreläsare i kurserna, från till exempel sjukhus, myndigheter och läkemedelsföretag. Det ger oss inblick i deras arbete, vilket är otroligt spännande, säger Emelie.

Som student vid Sahlgrenska akademin är det lätt att träffa nya människor, lära sig nytt och vidga sina vyer, menar Emelie: 

– Det är en härlig gemenskap såväl inom programmet som mellan program och olika årskurser. Jag har även träffat nya människor genom engagemang i insparkskommittén och i egenskap av fadder. Emelie tipsar om att vara nyfiken och ta för sig under utbildningen: 

–Lärare och handledare är otroligt kompetenta, dra lärdom av de du möter. Våga utforska dina möjligheter tidigt i studierna, exempelvis genom att sommarforska! 

Emelie gör nu sitt examensarbete på ett labb vid sektionen för farmakologi. Hon har länge drömt om att få arbeta inom läkemedelsindustrin och nu är hon snart i hamn – efter examen väntar anställning på ett läkemedelsföretag. 

porträttfoto Emelie Jansson
"Det är en väldigt intensiv utbildning med många olika spännande block. Man får en djup förståelse för många delar. Vi blir verkligen experter inom vårt område vilket är otroligt kul! " Emelie Jansson
Foto: Josefin Bergenholtz

Alma

Alma gick naturvetenskapliga programmet på gymnasiet. Där var biokemi ett av hennes favoritämnen. Att det sedan blev apotekarprogrammet var bland annat tack vare att en kompis, som hade börjat läsa till apotekare, berättade om utbildningen.

– Jag lockades framförallt av att det är en utbildning där man verkligen får fördjupa sig i ämnena, att få en djup förståelse för både kemi och människokroppen. Och dessutom är arbetsmarknaden för nyblivna apotekare bra, säger Alma.

Alma förväntade sig att det skulle bli ganska tufft att plugga och erkänner att hon var osäker på om hon skulle klara kemin. 

– I ärlighetens namn var jag skrämd av kemin innan jag började, men när man börjar med kvantmekanik och termodynamik för att sen med den breda grunden förstå organisk kemi blir det inte obegripligt, utan intresset ökar bara mer. 

Alma tycker att Göteborg är en fantastisk stad att plugga i. Hon menar att det finns ett stort utbud för studenter, och dessutom är det en storstad med alla dess möjligheter.

På apotekarutbildningen i Göteborg finns goda möjligheter att få prova på studentforskning, vilket Alma också har gjort. Under två somrar har hon arbetat med en forskargrupp vid sektionen för fysiologi. Forskningsprojektet hon varit med i går ut på att titta på ett visst protein, en nikotinerg receptor i hjärnan, för att undersöka dess påverkan och roll vid inflammation efter en syrebrist i hjärnan. Förhoppningen är att forskningen ska leda fram till en farmakologisk behandling för barn som drabbas av syrebrist vid födseln.

– En fungerande behandling skulle kunna leda till att färre drabbade avlider samt att färre skulle få besvärliga funktionsvariationer. Det är en lång väg, men väldigt intressant att ta del av forskningen på den molekylära nivån, säger Alma och avslutar: 

– I framtiden vill jag helst jobba med forskning eller undervisning, eller båda.

Apotekarstudenten Alma porträtt
Alma
Foto: Josefin Bergenholtz

Almett

Almett hade först siktet inställt på att bli arkitekt. Han kom in på arkitekturprogrammet i Syrien 2012. Men sen kom kriget till hans hemstad. Almett kom till Sverige 2013. Han började på svenskt gymnasium och fick upp ögonen för kemi och biologi. 

– Att läsa apotekarprogrammet i Göteborg är något jag rekommenderar starkt, säger Almett och fortsätter:
– Den fina kombinationen mellan modern storstadsupplevelse och akademins traditionsenliga och prestigefyllda miljö är något man inte vill missa!

Almett upplever att det väldigt annorlunda att läsa på universitetet, jämfört med gymnasiet. 
– Vi läser en kurs i taget, något som gör att man får djup inblick i ämnet man läser och i lagom takt. Men det är viktigt att skaffa en god studieteknik redan från början, så att man kommer igång snabbt, säger Almett.

Almett tycker det är bra att utbildningen ger en bred bas inför yrkeslivet. 
– Man kan jobba med allt som är relaterat till läkemedel. Allt från det teoretiska till det praktiska, som till exempel forskning, framställning, tillverkning, sortering, förpackning eller försäljning. 

– I framtiden så vill jag jobba med nånting som får mina kunskaper i farmakologi att vara ständigt uppdaterade. Något som ger mig möjligheten att bidra till utveckling i detta område.

Porträttfoto - Almett som studerar till apotekare
Almett
Foto: Josefin Bergenholtz

Heam

Heam sökte apotekarprogrammet för att hon gillar kemi och biologi. Hon tycker att det bästa med utbildningen är att den är så bred – att den ger kunskaper om allt från sjukdomar och läkemedelskemi till kundbemötande och forskningsanalys. 

Under termin fem gjorde Heam sin praktik på ett apotek i Lerum, och hon är väldigt nöjd med sin första kontakt med yrket: 
– Praktiken blev väldigt bra, jag hade en underbar handledare som hade så mycket kunskaper att dela med sig av. 

Hur är det att plugga till apotekare vid Göteborgs universitet?
– Det är mycket eget ansvar, man får sätta upp ett eget schema så att man inte stresspluggar sista dagarna. Och det är väldigt lätt att hitta vänner som går samma program – då kan man plugga tillsammans. Det finns "tysta rummet" där kan man sätta sig och plugga om man vill ha det extra lugnt. Och det finns grupprum där man kan sitta med vänner och plugga.

Vad vill du jobba med i framtiden?
– Det är lite svårt att säga, jag har inte bestämt om jag vill jobba på apotek eller forska, jag tycker alla ämnen vi läser är så intressanta!

Kvinnlig student bakom disken på apotek.
Heam gör sin praktik på apotek i Lerum.
Foto: Josefin Bergenholtz

Undervisningen

Undervisningen på apotekarprogrammet ges som föreläsningar, gruppundervisning och handledd praktik. Ett annat viktigt inslag i undervisningen är praktiska laborationer.

Foto: Josefin Bergenholtz
Foto: Josefin Bergenholtz