
Miljöpolitik och institutioner
Detta är en utbildning med fokus på hållbarhet. Läraren har skapat kursen eller programmet med hänsyn till minst ett av våra 10 hållbarhetskriterier. För dig som studerar innebär hållbarhetsmärkningen en vägledning, kvalitetssäkring och garant för att kurser eller program verkligen innehåller ett tydligt hållbarhetsperspektiv.
Kort om kursen
I den här kursen får du lära dig om hur samhället, via politiska åtgärder, försöker hantera och minska en rad miljöproblem som till exempel i den marina miljön, vatten- och landanvändning, biodiversitet och luftburna miljöproblem inklusive klimatförändringar.
Om utbildningen
Hur kan samhället, via politiska åtgärder, hantera och minska en rad miljöproblem såsom i den marina miljön, vatten- och landanvändning, biodiversitet och luftburna miljöproblem inklusive klimatförändringar? Dessa frågor diskuteras under kursen, som vilar på flera teoretiska ansatser, främst social dilemma-teori, opinions- och beteendeteorier, institutionell teori, normativ politisk teori och spelteori.
Kursen inleds med en introduktion av centrala begreppet och teoretiska utgångspunkter. Därefter är kursen indelad i tre block som behandlar institutioners betydelse för miljöpolitik, normers inflytande på miljöbeteende och design av miljöpolitiska styrmedel. Kursen avslutas med författandet av ett kurspapper i form av en forskningsplan.
Behörigheter och urval
Förkunskapskrav
För tillträde till kursen krävs godkänt på kursen SK2121 Statsvetenskaplig analys 15 högskolepoäng (hp) eller godkänt i minst 15 hp från kurser som läses inom programmen Masterprogrammet i europakunskap eller Masterprogrammet i internationell administration och global samhällsstyrning samt Engelska 6/Engelska B eller motsvarande kunskaper.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp.
Efter studierna
Kursen kan kombineras med fler fördjupningskurser i statsvetenskap på avancerad nivå samt en metod- och uppsatskurs på avancerad nivå.
Så är det att plugga
Undervisningen
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, handledning (vid arbete med pm) och kompletterande pedagogiska metoder.