Bild
Veronica Tudoran med vårdelever
Foto: Laila Östlund
Länkstig

Från röntgensjuksköterska till yrkeslärare

Veronica Tudoran är röntgensköterska och jobbar som yrkeslärare på vård- och omsorgsprogrammet på MoA Lärcentrum i Göteborg. Redan innan studierna på Yrkeslärarprogrammet, när hon arbetade som sjuksköterska, hade hon studenter som hon handledde.

Fem snabba frågor

Varför lärarutbildning?
– Jag tycker om att pröva nya saker och efter sju år som sjuksköterska ville jag vidare i yrkeslivet. En kollega inspirerade mig också. Jag blev även tillfrågad på en fristående i kurs i spanska om jag inte skulle bli lärare. Där började idén verkligen ta fart.

Varför plugga i Göteborg?
– Det är så smidigt att plugga i Göteborg, mångfalden och utbudet på både arbete och nöjen är en bra kombo med distansstudier. Dessutom är det en ära att få en lärarexamen från ett så fint universitet.

Bäst med utbildningen?
– Att man kan lägga sina studier efter arbetstiderna vilket leder till att man slipper ta lån och även får möjlighet till att prova på lärarjobbet samtidigt som man läser. Man får kontakt med arbetslivet direkt genom sin första VFU.

Första aha-upplevelsen
– Det liknade vården mycket, men är ändå olika. Inom vården är det patienter som är beroende av vård; i läraryrket han man elever som är beroende av kunskap. Dessutom fick jag en annan bild och fick vända och vrida på min kunskap för att förmedla den vidare.

Roligaste stund på jobbet?
– När man engagerar en hel klass i en spännande diskussion som leder till goa skratt. Oftast blir det när man är spontan, och det är oftast eleverna som bidrar till det hela. Av dem får man mycket aha-upplevelser.

Vi har många diskussioner om vad som är rätt och fel i vårdyrket och kopplar det till både kultur och religion. En sak lärde jag mig av en klok elev som citerade Mandela: ”Man får tänka att alla människor är goda i grunden”. Då tänker jag att den eleven har mycket med sig i bagaget och kan se världen utifrån många synvinklar.

Veronica Tudoron är yrkeslärare i vårdämnen
Foto: Laila Östlund

Sök till Yrkeslärarprogrammet

Det finns över 200 ämnen på gymnasiet och vuxenskolan! Läs mer på programsidan.

Yrkeslärarprogrammet startar två gånger per år vid Göteborgs universitet, både vår och höst.

Jobba och studera samtidigt! Du studerar i 3 år på halvfart eller på 2,5 år, där sista terminen är på helfart.