Bild
Halvbild på Ulla Sätereie lutandes mot ett glasräcke med natur utanför ett stort fönster
Foto: Anna von Brömssen
Länkstig

Ulla Sätereie nominerad till ordförande för Grävande journalister

I slutet av april väljer föreningen Grävande journalister ny ordförande. Valberedningen föreslår universitetsadjunkt Ulla Sätereie till posten. Hon är idag bland annat programansvarig för ett masterprogram i undersökande journalistik. Tidigare har hon jobbat på Aftonbladet, Arbetet, Expressen, Strix TV och som frilansreporter.

– Jag är så klart mycket hedrad, det här är ett av de finaste uppdragen jag kan tänka mig inom svensk journalistik, säger Ulla Sätereie om nomineringen. 

Valberedningens kravlista på ny ordförande innehöll bland annat att personen skulle åtnjuta stort förtroende i branschen och ha en okuvlig vilja att arbeta för den grävande journalistiken i Sverige.  

– Vi enades tidigt om ett namn och blev oerhört glada när den personen också tackade ja, säger Carolina Jemsby som är sammankallande i valberedningen.  

Ulla Sätereie startade sin karriär 1990 på Arbetet i Malmö efter examen på Journalisthögskolan (nuvarande JMG) vid Göteborgs universitet. Under fem år arbetade hon som reporter, researcher och producent där och på bland annat Aftonbladet och Expressen. I början av 2000 återvände hon till akademin och blev 2009 studierektor för journalistutbildningen vid Göteborgs universitet.  

Mellan 2011 och 2018 var hon prefekt för institutionen och sedan tre år tillbaka är hon ansvarig för det internationella mastersprogrammet i undersökande journalistik. Hon sitter för närvarande i juryn för den årliga utmärkelsen Guldspaden. 

– Jag tycker att kopplingen till föreningen Grävande journalister är ett bra sätt att knyta samman akademin med den bransch vi utbildar för, inte minst eftersom vi på JMG länge satsat på den undersökande journalistiken, säger Ulla Sätereie.