Bild
Ansikten på 6 av de Stenastipendiater som gjort praktik på Handelskammaren
Länkstig

Stipendium från Stenastiftelsen gav värdefull internationell erfarenhet

Publicerad

Att göra praktik på Svenska Handelskammaren runt i världen är ett bra första steg till en internationell karriär. Tack vare stipendier från Stenastiftelsen har hittills nio studenter på Handelshögskolan slutfört sin praktik på Svenska Handelskammaren i London eller San Francisco. Här berättar de om upplevelsen.

Bild av Stenastiftelsens logotyp

Cecilia Hällgren (San Francisco 2020-

2021)

Bild
Cecilia tittar in i kameran och ler
Cecilia Hällgren

Berätta om din erfarenhet av praktiken! 

En unik, internationell, och väldigt lärorik praktik! Så skulle jag summera min erfarenhet som stipendiat vid Handelskammaren i San Francisco. I kombo med en numera avslutad master inom International Marketing och Brand Management, så ledde praktiken mig till att söka mig inom försäljning och marknadsföring. Tack vare Sten A Olsson Stiftelse, så hade jag möjlighet att få gediget med arbetslivserfarenhet, som senare förberedde mig för min fortsatta resa som Key Account Manager på Coca-Cola Europacific Partners med ansvar över några av våra största nationella kunder inom dagligvaruhandeln. I min nuvarande roll tar jag med mig den internationella erfarenheten, relationsbyggande och nyfikenhet att ständigt vilja utvecklas. Jag kan starkt rekommendera den här erfarenhet för unga talanger som vill kick-starta sin internationella karriär. Det är en fantastisk möjlighet som öppnar många nya dörrar.

Sofia Hallberg (San Francisco 2019-2020)

Bild
Blont hår och svart tröja ler in i kameran
Sofia Hallberg

Berätta om din erfarenhet av praktiken!

Stipendiet från Sten A. Olssons stiftelse har betytt otroligt mycket för mig. Det gav mig en unik möjlighet att åka till USA under ett år och genomföra min praktik på Svensk-Amerikanska Handelskammaren där jag fick driva projekt, vårda relationer med stora som små företag i Silicon Valley och utvidga mitt professionella nätverk. Praktiken var både rolig och utmanande och förstärkte mitt intresse för internationella relationer. När jag kom tillbaka till Sverige slutförde jag mina studier vid Handelshögskolan i Göteborg och tog examen med en master i finans. Direkt när jag kom hem från min praktik började jag även leta efter nästa internationella möjlighet och kan idag stolt säga att jag är tillbaka i USA där jag jobbar för Hult International Business School via Education First’s (EF) Global Finance Program. I februari flyttar jag vidare till London där jag fortsätter att jobba inom finans för EF. Stenastiftelsen gav mig möjligheten att växa otroligt mycket både personligt och professionellt och jag hade inte varit där jag är idag utan praktiken jag fick möjlighet att genomföra i San Francisco/Silicon Valley.

Stefan Westman (London 2016-2017)

Bild
Stefan i blå skjorta, grön bakgrund
Stefan Westman

Berätta om din erfarenhet av praktiken!

Möjligheten att tillbringa ett år i London på Svenska Handelskammaren mellan 2016-2017, mitt under pågående Brexit-folkomröstning, var en stor lärdom från både ett politiskt och ekonomiskt perspektiv. Trots de oroliga tiderna hade vi på Handelskammaren ett av våra bästa år i form av medlemsrekrytering av bolag - en effekt av att allt fler svenska bolag började söka sig till gemensamma communityn för få svar och support kring den pågående situationen som rådde.

På ett personlig plan öppnade året i London upp många dörrar där jag byggde ett starkt kontaktnät, fick uppleva brittisk affärskultur samt förstå svårigheterna för bolag att kunna bryta igenom i UK. Dessutom var det även väldigt härligt att upptäcka London och alla dess smultronställen.

Amanda Hultman (London 2017-2018)

Bild
Amanda Hultman med blont hår, kritstrecksrandig kavaj
Amanda Hultman

Berätta om din erfarenhet av praktiken! 

Jag var Stena-stipendiat på Handelskammaren 2017/2018. Stipendiet och möjligheten att arbeta på Handelskammaren både motiverade och inspirerade mig till de saker jag företagit mig därefter. Jag trivdes mycket bra i den internationella miljön och sökte mig direkt vidare till masterstudier vid London Business School. Intresset som jag under Handelskammartiden utvecklade för det svenska näringslivet och internationellt företagande fick mig att efter avlutade studier flytta tillbaka till Sverige och bli managementkonsult på Bain. I ungefär 2,5 års tid har jag nu arbetat med svenska bolags internationella organisationer och bistått i såväl omorganiseringar som strategiarbete. I höst flyttar jag tillbaka till London för att arbeta som investerare på svenska Atomico.

Matilda Hellqvist (San Francisco 2018-2019)

Bild
Matilda tittar in i kameran
Matilda Hellqvist
Foto: Privat

Berättade så här 2020 om sin upplevelse: 

Redan från början får du som stipendiat mycket ansvar, vilket är otroligt lärorikt. Det har jag fått erfara genom att bland annat driva egna projekt från början till slut. Dessutom har jag lärt mig hur den amerikanska företagskulturen och marknaden fungerar i förhållande till den svenska. Svensk-amerikanska handelskammaren i San Francisco & Silicon Valley har en väldigt central roll i det svenska ekosystemet här i dalen, vilket gör att man som stipendiat får en chans att befinna sig mitt i centrum av den unika företagskulturen i världens mest innovationstäta område. Vi har kontakt med många startups och jag har därmed lärt mig mycket om entreprenörskap och att det är viktigt att våga ta risker för att lyckas. Detta är något som är väldigt typiskt Silicon Valley och den atmosfär som finns här.

Karin Lindqvist (San Francisco 2021-2022)

Bild
Karin står i förgrunden, San Francisco i bakgrunden
Karin Lindqvist

Berätta om din erfarenhet av praktiken! 

Min tid på kammaren har betytt väldigt mycket för mig, både på ett personligt och professionellt plan. Året i San Francisco gav mig chansen att utvecklas på flera områden och bredda mitt nätverk, arbeta med fantastiska organisationer, entreprenörer samt företag, uppleva en helt ny kultur och styra i egna initiativ och projekt. Att få chansen att arbeta i en så spännande miljö och exponeras till så pass många industrier och bolag är nog rätt unikt. Jag fick även chansen att ta ansvar för egna projekt och i stor grad styra evenemang och samarbeten, alltid med backning av ett fantastiskt team och en otrolig ledare i form av Mats. Jag skulle rekommendera Handelskammaren i San Francisco till alla som får chansen att söka. 

Jag tycker att det går att se konkreta och mätbara effekter av praktiken. Först och främst har jag ett helt annat professionellt nätverk som hjälp i min karriär, men jag har dessutom en unik erfarenhet på mitt CV i och med att ha arbetat på en prominent organisation i tech-klustret Silicon Valley. Jag tror att många möjligheter jag har idag är till stor del på grund av mitt år på Handelskammaren. 

Efter min praktik så hjälper jag fortfarande till på Kammaren sporadiskt, men studerar huvudsakligen en dubbelmaster vid Handelshögskolan i Stockholm. Vid sidan av studierna är jag även aktiv i skolans Technology & Innovation committee, samt på start-up-inkubatorn SSE Business Lab. Mitt engagemang i dessa initiativ är mycket på grund av det intresse jag fick för tech-startups från min tid på Handelskammaren. Jag har alltså mycket att tacka kammaren för!

André Viktorsson London 2018/2019)

Berättade så här 2020 om sina erfarenheter:

Det förväntades av mig som stipendiat att ta ett stort eget ansvar, vilket har givit mig värdefull erfarenhet för framtiden. Jag har lärt mig hur viktigt det är att nätverka och skapa nya kontakter, kanske särskilt här i Storbritannien. Sociala evenemang är helt avgörande för att skapa dessa kontakter. Med tanke på det kan jag verkligen förstå syftet med Svenska Handelskammarens många och diversifierade evenemang. Många företag och deras representanter är ofta väldigt upptagna vilket innebär att man inte kan räkna med att få svar direkt, även om man gärna vill ha snabba besked. Jag tar också med mig erfarenheten från all kommunikation jag har haft med våra medlemsföretag och deras representanter, vilket framförallt sker genom personliga möten men också via telefon och mejl. Stipendiet har möjliggjort så otroligt mycket för min personliga utveckling och jag är därför väldigt tacksam för det bidrag som Stena Stiftelsen har givit mig.

Michelle Riedenfalk (London 2020-2021)

Berättade så här 2020 om sina erfarenheter:

Min tid på handelskammaren har lärt mig om hur man kan leda ett varierat utbud av evenemang, om brittisk affärskultur och om handelsrelationerna mellan Sverige och Storbritannien. Jag har även lärt mig om hur man kan anpassa sig i en värld som är under ständig förändring och komma ut starkare på andra sidan.

Madeleine Hjalber (London 2019/2020)

Bild
Madeleine i London med kavaj
Madeleine Hjalber
Foto: Privat

Berättade så här 2020 om sina erfarenheter: 

Det har verkligen varit en otroligt givande erfarenhet. Jag har fått ta mycket ansvar över stora projekt vilket har utvecklat min beslutsfattarförmåga. Jag har också fått en god förståelse av företagande i Storbritannien och de kulturella skillnader som finns jämfört med svenskt näringsliv. Efter att ha arbetat med många spännande företag för att underlätta deras internationella expansion har jag även lärt mig om vilka vanliga hinder företag måste tackla, hur man identifierar dem och slutligen hur man kan kringgå dem. Genom att ha arbetat i projektform har jag även fått insyn i flera olika industrier samt investeringslandskapet i Storbritannien. En ytterligare lärdom är vikten av nätverkande och att knyta kontakter, vilket man verkligen får träna på under sin tid på Handelskammaren.

 

Förutom ett fantastiskt nätverk inom svensk-brittiskt näringsliv tar jag med mig många lärdomar om internationellt företagande och projektledning. Alla våra medlemmar har olika behov beroende på vilken storlek, industri eller fas de är i. Jag har utvecklat en förståelse för hur man som en medlemsorganisation med över 400 medlemsföretag arbetar för att tillgodose allas behov och önskemål. Efter att ha arbetat med något jag brinner för tar jag även med mig djupare insikt i vad jag vill fortsätta arbeta med och hur jag kan ta mig dit.