Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Riksdagens pensionsgrupp tar del av AgeCaps forskning

AgeCaps föreståndare Ingmar Skoog berättade om det nya åldrandet för Riksdagens pensionsgrupp den 4 februari på Näsby Slott i Täby.

Ingmar Skoog och socialfärsäkringsministernSocialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och AgeCaps föreståndare Ingmar Skoog.

Pensionsgruppen är en blocköverskridande arbetsgrupp som består av företrädare för de partier som står bakom pensionsöverenskommelsen (regeringspartierna och M, L, C och KD), med socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi som ordförande.
Pensionsgruppens uppgift är att värna pensionsöverenskommelsen och att vårda pensionsreformen och dess grundläggande principer. Pensionsgruppen ska samråda om frågor som gäller pensionsreformen och vid behov ta initiativ till justeringar i pensionssystemet. Arbetsgruppen leds av den minister som inom regeringen har det huvudsakliga ansvaret för det allmänna pensionssystemet. Ledamöterna ska så långt möjligt vara riksdagsledamöter och samtidigt vara ledamöter i Socialförsäkringsutskottet.

Ledamöterna utöver socialförsäkringsministern är:

Fredrik Lundh Sammeli (S)
Teresa Carvalho (S)
Katarina Brännström (M)
Solveig Zander (C)
Mats Persson (L)
Hans Eklind (KD)
Mats Berglund (MP)

Pensionsöverenskommelsen omfattar hela ålderspensionssystemet (inkomstpension, premiepension och garantipension) och är en helhet där varje parti står bakom helheten. För att kunna ändra något i pensionssystemet utan att bryta överenskommelsen krävs att samtliga sex partier står bakom förändringen. Det finns ingen samlad fullständig sammanställning av pensionsöverenskommelsen. Överenskommelsen utgörs i stället av de propositioner och utskottsbetänkanden som riksdagen beslutat om samt de underliggande betänkanden som Pensionsgruppen står bakom. Förändringar som görs i systemet där alla partier står bakom blir samtidigt en del av överenskommelsen. Pensionsöverenskommelsen är därmed föränderlig över tid.