Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Professor Marie Berg inbjuden till samtal med nobelpristagare Dr Denis Mukwege

Publicerad

Den 13e december hålls ett strategiskt rundabordssamtal med årets vinnare av Nobels fredspris, Dr Denis Mukwege. Inbjuden till samtalet är bland andra Marie Berg, professor i perinatal och reproduktiv hälsa vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa. Värd för samtalet är utrikesminister Margot Wallström. Syftet med samtalet är att lyfta fram och diskutera vad som kan göras av det internationella samfundet för att mer effemotverka sexuellt våld i konflikthärdar.

Marie Berg och Denis Mukwege har ett mångårigt samarbete bakom sig och Marie har bland annat engagerat sig i en personcentrerad vårdmodell för att behandla och rehabilitera offer för sexuellt våld i republiken Kongo. 

Två globala initiativ kommer att presenteras av Dr Mukwege: ett internationellt reparationsinitiativ och en uppmaning till allmän tillgång av holistisk vård. Dessa initiativ har formulerats i samråd med överlevande av sexuellt våld i krig från 15 länder.  Rundabordsmötet förväntas bidra med konkreta rekommendationer och identifiera åtgärder som kan stärka det globala engagemanget för dessa initiativ som medel för att hantera krigsrelaterat sexuellt våld och säkerställa hjälp till återhämtning för de drabbade. Dr. Denis Mukwegestiftelsen har sedan den startade sett som sitt uppdrag att stoppa väpnat våld i form våldtäkt.  Kraven på handling drivs av överlevandes röster och behov. Dr Mukwege har en övertygelse om att de som överlevt sexuellt väld i krig själva är bäst lämpade för att informera om åtgärder som behöver vidtas för att sexuellt våld i krig ska kunna upphöra. Baserat på omfattande  samråd och bildandet av nätverk för överlevande har dessa viktiga krav formulerats. 

Förutom Dr Denis Mukwege, Margot Wallström och professor Marie Berg så kommer bland andra Jan Eliasson, Carin Jämtin och Johannes Oljelund delta.