Bild
Vinnare av Circular Gastronomy Challenge
Vinnarna av Circular Gastronomy Challenge 2024: Ludvig Brydolf från Törst Beverages, Maria Bodin från Centrum för hav och samhälle, Goteborgs universitet och Arash Johnsson Sabet från Simply no waste.
Foto: Erik Olsson
Länkstig

Marina kolonilotter får innovationspris

Publicerad

Marina kolonilotter är en av tre vinnare i tävlingen Circular Gastronomy Challenge. Priset delas ut till idéer som kan snabba på omställningen till en cirkulär ekonomi och bidra till ett mer hållbart matsystem.
– Det är jätteroligt att juryn ser potential i småskalig odling i havet, säger Maria Bodin, projektsamordnare på Göteborgs universitet.

Innovationspriset Circular Gastronomy Challenge delades under måndagskvällen ut vid en gala i Arena Skrapan i Stockholm.

Med motiveringen ”För idén att för fiskare, krögare och privatpersoner skapa småskaliga tillsammansodlingar i havet – kolonilotter som både kan producera hållbar sjömat, fungera som mötesplats för utbyte av kunskap och öka medvetenheten kring havsodling” fick Maria Bodin ta emot priset som består av ett skräddarsytt innovationsstöd för att utveckla idén under 2025.

– Det ska bli spännande att se vad projektutvecklare, hållbarhetsexperter och affärsutvecklare har för förslag på att utveckla konceptet marina kolonilotter, säger Maria Bodin.

Ska utveckla restaurangnäringen

Syftet med priset är att uppmärksamma och stötta idéer som kan snabba på omställningen till en cirkulär ekonomi. Av de 36 nominerade till priset utsågs tre vinnare. Förutom marina kolonilotter var det kompostläsk som gör läsk av matsvinn och en affärsmodell som bygger på att i stor skala skapa ingredienser av tillvaratagna citrusskal som fick pris.

– För att vinna och få del av innovationsstödet ska idén vara relevant för restaurangnäringen, kunna bidra till att resurser bättre tas tillvara, kunna växa i storlek och bli lönsam, göra konkret och mätbar nytta och ha potential att spridas och på så sätt påverka fler inom restaurang, och även andra delar av matsystemet, säger Per Styregård, medgrundare av Circular Gastronomy och juryns ordförande. 

Bild
Den marina kolonolotten Flytevi
Flytevi i Frihamnen i Göteborg är byggd som en framtidsprototyp och fungerar som pedagogisk plattform dit elever kan komma för att lära sig mer om odling i havet och hållbar sjömat.
Foto: Happy Visuals

Visas upp i Malmö

Maria Bodin har tillsammans med Göteborgs stad varit initiativtagare till den marina kolonilotten Flytevi i centrala Göteborg. Nu ställs en modell av Flytevi ut i en utställning om framtidens hållbara samhällen på Form/Design Center i Malmö. Utställningen Visions of The Futures We Build samlar fyra tvärvetenskapliga team som presenterar sina visioner av en framtid där samhällsbyggnadssektorn i Sverige har uppnått gemensamma hållbarhetsmål. Under temat Waves visas Flytevi upp som ett exempel på en hållbar, cirkulär lösning som kan implementeras i praktiken.

– Det är otroligt spännande att Flytevi är del i visionsarbetet inom samhällsutvecklingen, en viktig arena för att inspirera och sprida kunskap om hållbar odling i havet, säger Maria Bodin.

Utställningen öppnar med vernissage den 30 januari och håller på till den 16 mars 2025.

Text: Karl-Johan Nylén

Den marina kolonilotten Flytevi

Flytevi är en framtidsprototyp och pedagogisk plattform mitt i centrala Göteborg. På plats i Frihamnen kan besökare lära sig mer om småskalig odling och mat från havet. Centrum för hav och samhälle vid Göteborgs universitet anordnar lektioner där högstadieelever bland annat lär sig mer om hur odling till havs fungerar, där teori varvas med praktiska moment som att ta vattenprover och mäta siktdjup.

Kolonilotten invigdes i november 2022 och är den första stadsnära havsodlingen i Sverige. Flytevi har genomförts som en del av Vinnovas satsning Framtidsprototyper i en bred samverkan och ett tätt kunskapsutbyte mellan Göteborgs Stad och Göteborgs universitet, där stadsplanerare, arkitekter, marinbiologer, forskare och studenter har deltagit.