Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

"Mäktiga massmedier" lika aktuell idag

Kent AspKent Asps avhandling Mäktiga massmedier från 1986 har betraktats som närmast ett standardverk för alla som är intresserade av politisk opinionsbildning eller mediernas makt i samhället och 30 år senare är den fortfarande aktuell. Analysen av politikens anpassning till medierna håller än idag, menar JMG:s nyaste professor inom området, Jesper Strömbäck. Han får medhåll av statsvetarkollegorna Peter Esaiasson och Mikael Gilljam, som även kallar avhandlingen för en av de bästa samhällsvetenskapliga avhandlingarna någonsin.

I sommar blir Kent Asp professor emeritus. För att uppmärksamma hans stora forskningsinsatser inom svensk journalistik- och medieforskning höll JMG ett öppet seminarium i hans anda där forskare och branschföreträdare gav olika perspektiv på journalistik, makt och demokrati. Strömbäck drog parallellerna till avhandlingen i sitt föredrag om Politikens medialisering och Esaiasson och Gilljam dekonstruerade densamma i sitt inslag 10 sanningar om Mäktiga massmedier. Professor Bengt Johansson visade att han hade tagit över en stafettpinne genom att presentera färska forskningsresultat från 2014 års Medievalundersökning, en studie som Kent Asp startade och som sedan valet 1979 studerar valbevakningen i press, radio och TV, dess betydelse för valutgången och vad som påverkar bilden i medierna.

Seminariet gästades även av SVT:s tidigare VD Eva Hamilton, som talade om hur det var att leda Sveriges mest påpassade mediebolag och vikten av Kent Asps årliga undersökning Svenskt medieutbud. Journalisten Kerstin Brunnberg talade om framtiden; om förändrade förutsättningar för journalistiken, hur man överlever i ett algoritmlandskap, och om vikten att samarbeta med dem som kan tekniken. Kent Asp avslutade själv seminariet med sina personliga reflektioner och illustrerade bland annat den medialiserade demokrati han började skriva om för 30 år sedan med Donald Trumps pågående kampanjande.

Seminariet hölls på JMG den 31 maj och kommenterades ivrigt på Twitter under hashtaggen #kentasp.

Och avhandlingen? Jo, den går fortfarande att ladda ned från JMG:s webbplats: Asp, Kent (1986): Mäktiga massmedier. Studier i politisk opinionsbildning.