Är du intresserad av sälar och rör dig mycket längs kusten? Nu kan du gå en kort utbildning för att bli sälobservatör och hjälpa forskarna på Göteborgs universitet att öka kunskapen om sälar i svenska vatten.
Bild
Jessica Carroll forskar om sälpopulationer på Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.
Foto: Daire Carroll
Idén föddes förra året när sälforskarna på Göteborgs universitet uppmanade allmänheten att ta en sälfie – alltså att skicka in bilder på sälar. Responsen var stor och hittills har projektet Sälfie ID fått in över 600 bilder som nu analyseras med hjälp av bildigenkänning.
– Vi är bara ett fåtal sälforskare i Sverige och det är svårt för oss att hålla koll på förändringar i sälbestånden. Därför drar vi nu igång en utbildning för sälobservatörer, säger Jessica Carroll, sälforskare på Göteborgs universitet.
Nätverk med sälintresserade
Projektet är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Statens veterinärmedicinska anstalt, Naturhistoriska riksmuseet och Slottsskogens djurpark. Målet med utbildningen är att skapa ett nätverk med sälobservatörer längs Sveriges kuster som kan hjälpa till att rapportera in sjuka, skadade eller döda sälar.
Det första utbildningstillfället är 26 maj. Det går att vara med både på plats i Göteborg och digitalt. Ett andra utbildningstillfälle planeras till hösten. På kursen får deltagarna lära sig om sälarnas ekologi och sälpopulationernas utveckling. De får också kunskap om hur man rapporterar sjuka eller strandade djur och hur man kan observera sälar utan att störa dem.
– Det är viktigt att hålla avstånd. Tiden sälarna tillbringar på land är oerhört viktig för att de ska återhämta sig. Tänk på att en sömnig säl är en nöjd säl. När en säl tittar direkt på dig har den störts och då bör du avlägsna dig, säger Jessica Carroll.
Ökad rapportering
Efter den en och en halv timma långa utbildningen får deltagarna ett certifikat på att de är sälobservatörer. Deltagarna bjuds också in till ett nätverk för sälobservatörer som har målet att öka rapporteringen av sjuka eller strandade sälar för att bidra till kunskapen om sälars hälsa och ekologi.
– Sälobservatörerna kommer att bidra till ett tidigt varningssystem för förändringar i sälbeståndet då de har en stor geografisk täckning. Vi hoppas därför på deltagare från olika delar av landet, säger Jessica Carroll.
Utbildningen är öppen för alla som vill lära sig mer om sälar och deras betydelse i ekosystemet och hjälpa sälforskningen.Det första utbildningstillfället är 26 maj kl 18.30–20.00 och hålls på engelska (går dock bra att ställa frågor på svenska). Det går att delta på plats i universitetets lokaler i Göteborg eller digitalt.