Bild
Drönarfoto på Skagerak utanför Islands kust
R/V Skagerak reser från Island med riktning mot Grönland. ”Det är en fantastisk möjlighet att kunna använda R/V Skagerak för spetsforskning i Arktis”, säger Anna Wåhlin, professor i oceanografi.
Foto: Albert Falk
Länkstig

Expedition till Grönland för att undersöka hur snabbt glaciärer smälter

Publicerad

En forskargrupp från Göteborgs universitet är på väg med universitetets forskningsfartyg R/V Skagerak till Grönland för att för första gången utföra mätningar under fjordglaciärer. Med ombord finns undervattensroboten Ran, som ska skickas in under isen.
– Forskningsfrågorna är de samma som vi tidigare arbetat med i Antarktis: hur snabbt och på vilket sätt isen smälter, säger Anna Wåhlin, professor i oceanografi, Institutionen för marina vetenskaper.

Inlandsisen har minskat under många år på Grönland, men forskarna är inte helt säkra på vad som driver tillbakagången. Det forskarna vill ta reda på under sommarens expedition är om glaciären smälter från undersidan eller ovansidan, eller om smältvattnet rinner ut genom kanaler i isen.

– Vi kommer att åka in med Ran under glaciären i tre fjordar och skanna av hur isen ser ut och hur den rör sig. Vi kommer också att filma isen uppifrån och göra både fotografiska och infraröda mätningar, säger Anna Wåhlin, professor i oceanografi, Institutionen för marina vetenskaper.

Bild
Anna Wåhlin porträtt
Anna Wåhlin, professor i oceanografi, med den autonoma undervattensroboten Ran.
Foto: Johan Wingborg

Undersöka isens spår på havsbottnen

Anna Wåhlin ska också undersöka havsbotten i fjordarna för att leta efter historiska spår av inlandsisen. Genom att hitta och analysera sådana spår kan man se hur isen har förändrats och rört sig, till exempel var isen har legat tidigare och hur snabbt den har dragit sig tillbaka.

– Vi kan också se vilka processer som sker när isen ligger och nöter mot havsbotten. På så sätt kan vi bli skapa bättre modeller som kan förutsäga hur isen kommer att röra sig i framtiden, säger Anna Wåhlin. 

Expeditionen kommer även att göra analyser av smältvattnet i havet utanför fjordarna.

– Vi kan ta reda på hur gammalt smältvattnet är. Om det har varit i kontakt med jord, så går det att mäta, säger Anna Wåhlin.

R/V Skagerak gör spetsforskning möjlig

Det är första gången Anna Wåhlin är i Arktis för att göra dessa undersökningar med Ran. Hon har tidigare gjort samma typer av mätningar med Ran under Domedagsglaciären Thwaites Glacier i Antarktis, då i internationella forskningssamarbeten.

En av anledningarna till att denna expedition, med forskare från enbart Göteborgs universitet, är möjlig är att Göteborgs universitet har forskningsfartyget Skagerak.

Bild
Drönarfoto på Skagerak i istäcke
Skagerak kan bryta tunnare is, men inte ett tjockare islager. Utanför Grönland kommer besättningen också att behöva ge akt på eventuella isberg. Fotot är från en expedition i Bottenviken i februari 2023.

– Det är en fantastisk möjlighet att kunna använda R/V Skagerak för enskilda forskningsexpeditioner i Arktis. Tidigare har vi varit hänvisade till att använda isbrytaren Oden, men problemet är att det ofta är jätteexpeditioner med många forskare och då krävs konsensus ombord, vilket leder till att spetsforskning inte går att bedriva.

– Framför allt är detta en möjlighet för unga forskare att driva sin egen forskning och egna idéer, säger Anna Wåhlin.

Text: Annika Wall

Fakta om expeditionen

R/V Skagerak är Göteborgs universitets stora forskningsfartyg. På denna expedition till Grönland är en grupp forskare och studenter från Institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet.

  • Anna Wåhlin, professor i oceanografi
  • Adam Ulfsbo, forskare i marin kemi
  • Stina Wahlgren, doktorand i oceanografi
  • Xiaohan Yuan, doktorand i oceanografi med specialisering inom fjärranalys
  • Filip Stedt, tekniker Ran
  • Maja Billman, masterstudent och projektassistent

Skageraks besättning kommer från Northern Offshore Services (NOS).

Skagerak beräknas vara hemma i Göteborg den 29 juli.

Följ R/V Skagerak på Marine Traffic.