Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Domarnas favorit i Forskar Grand Prix

Publicerad

5:a från Agnes Wold, 5:a från Patrik Hadenius och 5:a från Katrin Sundberg. Det blev full pott från samtliga domare när Anders Agebjörn, doktorand i svenska som andraspråk, ställde upp som finalist i årets Forskar Grand Prix. Men juryns omdömen räckte ändå inte till en förstaplats – det blev silver och en hedrande andraplats.

Under finalen höll Anders Agebjörn en presentation om sitt pågående avhandlingsarbete där han studerar hur rysktalande personer lär sig svenska språkets bestämda form och betydelse.

Först en klassiker: Hur känns det?
- Det känns bra. Jag är ganska trött, inte minst eftersom jag hade mitt mittseminarium dagen före i Göteborg. Jag känner mig mycket peppad nu att jobba vidare med min forskning och ser fram emot fler möjligheter att sprida resultaten.

Du fick positiva omdömen av juryn. Hur tycker du själv att det gick?
- Presentationen gick så bra den kunde gå – jag hade inte kunnat förbereda mig bättre. Jag är lite förvånad över hur mycket jag faktiskt lyckas säga och förklara på fyra minuter genom att jobba mycket med manus och bilder.

Vad har du lärt dig av din medverkan?
- Framför allt har jag tvingats fundera väldigt noga på vad min forskning faktiskt handlar om och varför den är intressant och viktig – det är mycket nyttigt för min fortsatta process. Jag har också fått jobba med mitt populärvetenskapliga berättade.

Publikens röster väger dubbelt så tungt som juryns i Forskar Grand Prix och Anders snubblade på målsnöret. Vinnaren blev Rezan Güler, proteinforskare från KTH, som gjorde en presentation om hur han letar efter nya läkemedel mot cancer. Tredjeplatsen kneps av Lina Herbertsson vid Lunds universitet som forskar om hur modernt jordbruk påverkar pollinerande insekter.

Se hela finalen på Vetenskap & Allmänhets youtubekanal

FOTO: Erik Cronberg