Bild
Bild från Grammatikfestivalens afffisch 2021
Länkstig

Digital festival om grammatik och undervisning

Är det dags att ta farväl av den klassiska skolgrammatiken? Det är en av frågorna som kommer att få ett svar på under Grammatikfestivalen den 26 mars. Festivalen är Göteborgs universitets bidrag till den nationella Grammatikdagen och årets tema innebär spännande föredrag om grammatik och undervisning – den här gången mer populärvetenskapligt inriktade än någonsin.

Bild
Bild på Maia Andréasson
Maia Andréasson, docent i nordiska språk vid Göteborgs universitet.

– Årets tema är en favorit i repris. Senast vi diskuterade skolan och grammatiken resulterade det bland annat i en Facebookgrupp för grammatiklärare (Grammatikläraren) som nu har över 2500 medlemmar och en livlig diskussion, säger Maia Andréasson som är en av arrangörerna vid Göteborgs universitet.

I år lägger man bland annat fokus på orsakerna till att många studenter verkar komma helt oförberedda till kurser i språkstruktur på universitetsnivå. Det kommer att handla om hur grammatik avhandlas i läroböcker, vad man kan när man kan grammatik, och dessutom får du svar på frågan om skolgrammatiken är död.

Evie Coussé, också hon en av festivalens arrangörer:

Bild
Bild på Evie Coussé
Evie Coussé, docent i lingvistik vid Göteborgs universitet.

– Jag träffar sällan någon som blir lyrisk när den tänker tillbaka på grammatikundervisningen i skolan. Med årets grammatikfestival vill vi därför visa att grammatik och undervisning kan hänga ihop på många olika spännande sätt!

Populärvetenskap och digitalt format ska locka bred publik

Grammatikfestivalen vänder sig till en bred publik och evenemanget lockar en stor andel allmänt språkintresserade men också studenter och doktorander. Även många lärare tar chansen och deltar. Förmiddagen är mer språkvetenskapligt specialiserad, medan eftermiddagen är mer populärvetenskapligt inriktad. Tanken är dock att alla ska kunna vara med hela dagen.

– Precis som i en fysisk sal går det väldigt bra att titta in när man kan komma från sitt arbete, men visst är det också roligt att ta en hel dag med grammatikfestival, säger Maia Andréasson.

Arrangörerna ser många fördelar med det digitala formatet. Deltagare som bor långt bort kan delta utan att det går bort någon tid för resa och med det digitala formatet är förhoppningen att nå ut till fler. Men det finns utmaningar. Maia igen:

– Även om vi efter ett helt års pandemi är trötta på digitala möten, kommer vi med alla medel att försöka få till en intressant diskussion i anslutning till föredragen.

Grammatikfestivalen – en del av Grammatikdagen

Grammatikfestivalen är Göteborgs universitets bidrag till den nationella Grammatikdagen som arrangeras av Svensklärarföreningen och Språkkonsulterna. Det är tolfte gången som festivalen arrangeras och syftet är att höja statusen för grammatik och sprida insikten att grammatik är roligt.

Grammatikfestivalen arrangeras av institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, institutionen för språk och litteraturer samt institutionen för svenska språket, alla vid Göteborgs universitet.

Tid: 26 mars 2021, kl. 10:00–17:00
Plats: Online via Zoom
Tema: Grammatik och undervisning

Fullständigt program: https://www.gu.se/evenemang/grammatikfestivalen-2021-grammatik-och-undervisning

Grammatikfestivalen är fritt tillgänglig för alla. Ingen anmälan krävs och all information om hur du kommer in på Zoom finns på webbplatsen. Välkomna!

Kontakt:
Maia Andréasson, tel: 031-786 42 02, e-post: maia.andreasson@svenska.gu.se
Evie Coussé, tel: 031-786 4589, 0720-49 34 61, e-post: evie.cousse@sprak.gu.se

Text: Sven Lindström