Under de senaste tio åren har andelen centerpartister som placerar sig till höger i politiken mer än halverats. C-väljare föredrar Magdalena Andersson framför Ulf Kristersson och Socialdemokraterna framför Moderaterna. De blir dessutom allt mer lika socialdemokrater i sina politiska åsikter.
De är nästan en halv miljon i Sverige idag. Centerpartisterna. De senaste 20 åren har de gjort en resa vänsterut, under vilken landsbygdsnära, lågutbildade passagerare klivit av tåget och ersatts med välutbildade höginkomsttagare från storstäderna. Färska analyser från SOM-institutet, med fokus på jämförelser med moderata och socialdemokratiska väljare, visar i vilken riktning nya lokföraren Anna-Karin Hatt bör styra för att göra sina medpassagerare till lags.
Mindre åt höger än någonsin
För första gången sedan 2005 placerar sig idag majoriteten av Centerpartiets väljare, 52 procent, varken till vänster eller höger i politiken. En ökning med 22 procentenheter på tio år. I kontrast har andelen som placerar sig till höger minskat med hela 40 procentenheter från 68 procent toppnoteringen 2015 till endast 28 procent 2024. Det är nu färre centerpartister som ser sig som högerväljare än någonsin tidigare.
– Dessutom har intressant nog ungefär var femte c-sympatisör idag hjärtat till vänster. För 10 år sedan var det knappt en enda centerpartist som skulle placera sig till vänster om mitten, säger Patrik Öhberg, forskare vid SOM-institutet.
Föredrar Magda framför Uffe
I SOM-undersökningen får de svarande ta ställning till alla partiledare på en ogillar-gillarskala. Den senaste undersökningen visade bland annat att dåvarande Centerpartiledare Muharrem Demirok hade rekordlågt stöd bland de egna väljarna. Undersökningen hösten 2025 blir Hatts första mätpunkt.
Vad gäller de båda statsministerkandidaterna är Socialdemokraternas Magdalena Andersson överlägsen favorit bland centerväljarna. Hennes medelvärde på skalan är +2,2 medan Moderaternas Ulf Kristersson landade på negativa siffror: -0,4.
När centerpartisterna bedömer riksdagspartierna på samma skala hamnar Socialdemokraterna på +1,2 och Moderaterna på +0,1. Den övervägande preferensen för S över M har stått sig sedan hösten 2020 men var tydligast under valåret 2022.
Analyser av centerpartisternas åsikter i ett antal politiska sakfrågor förstärker bilden av att C- och S-väljare idag står väldigt nära varandra. Det handlar bland annat om inställningen till att införa sex timmars arbetsdag, satsa på ett samhälle med ökad jämställdhet mellan kvinnor och män samt sänka skatterna, där det idag i princip inte skiljer något alls mellan centerpartister och socialdemokrater, men där det år 2006 var stora skillnader.
Det är bara i den viktiga frågan kring att ta emot färre flyktingar som skillnaderna idag är större än de var 2006. Vad gäller flyktingmottagning vill båda väljargrupperna gå i en mer restriktiv riktning, men centerpartister i lägre utsträckning än socialdemokrater.
Skillnaderna gentemot Moderaternas sympatisörer är dock stora, och i många fall större än de var 2006. I synnerhet i frågan om flyktingmottagning där moderater är mycket mer restriktiva än centerpartister, men också i frågor om skatter och om att satsa mer på ett miljövänligt samhälle.
– Lite förenklat kan man säga att skillnaderna gentemot M och S var likvärdiga år 2006 – möjligen med ett lite större avstånd till S. År 2024 har genomsnittsskillnaden gentemot S krympt till endast 6 procentenheter vilket visar att de båda väljargrupperna ligger oerhört nära varandra i sakfrågor överlag. Skillnaden gentemot M har däremot vuxit till 23 procentenheter säger Patrik Öhberg.