Länkstig

Alla tittar - online video äger

Stina Honkamaa Bergfors

I takt med att läsandet och tittandet minskar för traditionella medier söker sig reklampengarna till de nya medier där en allt större andel av mediekonsumtionen äger rum. En av de största arenorna för den konsumtionen är Youtube, med en potentiell publik över hela världen i ett antal som kan räknas i miljarder.
Seminarium med Stina Honkamaa Bergfors.

United Screens är ett företag som erbjuder tjänster för kreatörer, annonsörer och mediebolag som vill nå ut med rörlig bild och budskap via Youtube. För två år sedan slutade Stina Honkamaa Bergfors som chef för svenska Google för att i stället börja vid United Screens. Den 27 januari föreläste hon vid ett seminarium arrangerat av JMG:s gästprofessor Jonathan Falck.

Hon konstaterade att online video redan är större än alla andra medier på nätet, åttio procent av alla internetanvändare tittar på online video och de flesta gör det på Youtube. Den största tittargruppen är millennials, folk mellan 15 och 34 år. Det finns ca två och en halv miljarder människor i den kategorin i världen – och uppenbarligen ser man vid United Screens det här som en marknad öppen för närmast ändlös exploatering.

Stina Honkamaa Bergfors refererade till undersökningar som visar att den totala tittartiden/mediekonsumtionstiden per individ ligger någorlunda konstant. Det betyder att när läsandet av tidningar och tittandet på tablå-tv minskar så beror det på att intresset riktas åt annat håll – och i synnerhet mot sociala medier och online video.

För journalistiken och journalistutbildande institutioner är det här ett substantiellt problem. Inga sociala medier anställer journalister och bedriver samhällsbevakning. Företag som Youtube eller United Screens tar inte ansvar för sanningshalten i de budskap som förmedlas. De erbjuder plattformar och säljer reklam. Det finns ett idealistiskt drag hos Youtube, kanalerna genom vilka man kommer ut är gratis. Det gäller så länge man inte har några intäkter från dem. Då tar Youtube (som ägs av Google) ca 40 procent.

– Den som är stor på Youtube är stor IRL, slog Stina Honkamaa Bergfors fast, och kunde visa exempel på hur populära youtubers med stora tittarskaror kunde mötas av hundratals fans när de framträdde live i olika sammanhang. Popularitet ger makt att påverka, och lockar annonsörer. Stina Honkamaa Bergfors tog ett intressant exempel. Det gällde marknadsföringen av en nylanserad mobilmodell. Företaget vill ha något annat än vanliga reklamspottar, det ville ha sin produkt, en mycket bra sådan enligt Stina Honkamaa Bergfors, involverad i innehållet i kanalerna hos populära youtubers. Detta hjälpte United Screens till med att fixa.

– Det fick inte gå ut över trovärdigheten eller bli kladdigt sa Stina Honkamaa Bergfors, och visade hur mobilen användes av unga tjejer i kanalerna, och hur en av dem glädjestrålande vann en lur.

Samma mobil fick samtidigt ett ganska negativt bemötande i fackpressen, den beskrevs som en marginell uppdatering av tidigare modeller, materialval och batteritid ifrågasattes liksom trovärdigheten hos dess USP (Unique Selling Point), vattentätheten. Den ansågs överprissatt och underlägsen konkurrenternas modeller i samma segment.

Det finns etiska komplikationer i att låta unga människor bli indirekta säljare och använda deras kanaler till produktplacering och diskussionen kring detta verkar inte vara särskilt angelägen för ägarna till de sociala medierna.

Content Branding som är det begrepp under vilket produktplacering sorterar kommer enligt Stina Honkamaa Bergfors att bli en allt viktigare del i allt medieutbud. Själv sade hon sig gilla Public service som hon anser pålitligt när det gäller att presentera fakta och hålla sitt utbud fritt från kommersiell påverkan. Men Public service visar filmer där produktplacering förekommer och nog blir och annan billogotyp lite överdrivet tydlig i en del program och serier som görs av fristående produktionsbolag?

Stina Honkamaa Bergfors tittade också framåt, och tyckte sig se hur en del enskilda kreatörer kan etablera egna mediehus kring sina kanaler. Samtidigt tänker hon sig att nationella mediehus som också finns på sociala medier kommer att internationaliseras, språkmiljön i medierna är anglifierad och det blir mer och mer självklart att ta till sig medieutbud på engelska.

Det kommer säkert också att bli mer vanligt med livesändningar, det ökar hela tiden på Youtube och youtubers blir allt duktigare på att uppträda i realtid på sina kanaler. Man kan hoppas att företag som United Screens då hjälper sina kreatörer med det tekniska, så att det slipper se ut som stekta ägg i ansiktet. Kanske också en etisk aspekt.