Länkstig

Att anpassa sig till klimatet: emotioner och narrativ i miljörörelsen

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projektets storlek
2 999 169
Projekttid
2020 - 2023
Projektägare
Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap

Kort beskrivning

Värmeböljan sommaren 2018 visade att katastrofbetonade klimatförändringar inte längre tillhör en avlägsen framtid utan redan pågår och är på väg att bli en del av vår vardag. Insikter om denna förändring kan ses också i att delar av miljörörelsens fokus har skiftat från förhindrande av klimatkatastrofen till hur vi kan leva med den. I projektet undersöker vi det meningsskapande och de känslomässiga processer som vägleder den här typen av miljöaktivism. Vi fokuserar på två i Sverige verksamma organisationer som utifrån olika emotionella hållningar och handlingsstrategier formulerar berättelser om den pågående katastrofen: Omställningsrörelsen och DarkMountain-projektet. Genom att analysera deras texter och bilder, intervjuer med aktivister och anteckningar från deltagarobservationer vid sammankomster, vill vi undersöka deras narrativ etc

Podcast från projektet

Hur förbereder sig omställare och kollapsologer för klimatkatastrofer och relaterade kriser och den möjliga samhällskollaps som detta kan medföra? Vad gör man för att påverka det omgivande samhället och för att ställa om till en mindre sårbar livsstil? Vilken roll spelar känslor i denna omställning och vilka visioner om framtiden har man?

Som en del av forskningsprojektet skapades podden Att anpassa sig till klimatet: ett samtal om vår postapokalyptiska samtid, som innehåller tre avsnitt. I podden diskuterar programledarna Åsa Wettergren, Karl Malmqvist och Carl Cassegård frågorna ovan tillsammans med inbjudna gäster. Varje avsnitt innehåller också tips på litteratur kopplade till avsnittets tema.

Samtliga avsnitt finns publicerade på Spotify. Du kan även läsa mer om teman och gäster under avsnittsrubrikerna nedan.

Omslagsbild för podden