Illustrerande bild läsning
Foto: Shutterstock

Demokrati & läsning - barn och unga med texten i fokus

Kultur & språk
Utbildning & lärande

En jämlik skola är en grundpelare i svensk demokrati. Men nu växer ojämlikheten både inom utbildningsväsendet och vad gäller barn och ungas kunskaper i läsning. Vad betyder det för framtidens demokrati? Välkommen till konferens om läsning, barn och unga - med texten i fokus!

Konferens
1 nov 2021
Pedagogen, Göteborgs universitet
Antal platser
Fri entre
Sista anmälningsdag
11 oktober 2021
Ytterligare information
Jonsereds
herrgård

Arrangör
Göteborgs universitet: Jonsereds herrgård och Institutionen för didaktik och pedagogisk profession. I samverkan med Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen.

Stora skillnader i läskunnighet och läsförståelse råder i Sverige, beroende på var du bor och i vilken skola du går. Detsamma gäller tillgången till folkbibliotek och bemannade skolbibliotek. Och allt färre läser. Hur ska vi göra för att höja kunskapsnivån inom läsning? Och varför det viktigt ur ett demokratiperspektiv att barn och unga kan förstå och tolka text?

TALARE OCH MEDVERKANDE

Erik Fichtelius utredare nationell biblioteksstrategi, Eva Hultin Högskolan Dalarna, Tammi Gustafsson Nadel Skolverket, Anneli Jordahl författare och litteraturkritiker, Bagir Kwiek läsambassadör Statens Kulturråd, Johanna Lindbäck författare, Patrik Lundberg författare och journalist, Anna Lyngfelt Göteborgs universitet/ Högskolan Dalarna, Bengt-Göran Martinsson Linköpings universitet, Torbjörn Nilsson Malmö Stadsbibliotek, Olle Nordberg Uppsala universitet, Anna Nordenstam Göteborgs universitet, Christina Olin-Scheller Karlstad universitet, Sverker Sörlin Kungliga Tekniska Högskolan och Folkuniversitetet, Mia Österlund Åbo Akademi

NÄR: 1 november 2021 klockan 9.00-17.00
VAR: Pedagogen, Göteborgs universitet, Göteborg
HUR: Föreläsningar, panelsamtal, workshop och inspiration

KONFERENSEN ÄR KOSTNADSFRI, LUNCH INGÅR
Detaljerat program publiceras här inom kort.

ARRANGÖR

DELTAGANDE & INTRESSEANMÄLAN

Konferensen vänder sig till dig som är yrkesverksam eller utbildar dig inom bibliotek och skola, samt till övriga verksamma med inriktning på litteratur och läsning.

Konferensinbjudningar skickas ut till berörda grupper, och anmälan görs via angiven länk i inbjudan. Sista anmälningsdatum är 24 oktober 2021 kl 23.59.

Saknar du inbjudan och är intresserad av att delta? Maila ditt intresse till jonseredsherrgard@gu.se tillsammans med information om din organisation, roll inom denna och engagemang på området.