Bild
Studenter står på ett forskningsfartyg och hämtar upp vattenprover.
Fältarbete på forskningsfartyget Skagerak i kursen marin kemi.
Foto: Göteborgs universitet
Länkstig

Studiemiljö på Institutionen för marina vetenskaper

Göteborg ligger vid västerhavet och här finns Sveriges mest artrika vatten med miljöer som är så nära den öppna oceanen man kan komma. På Institutionen för marina vetenskaper finns marina forskningsstationer och flera fartyg som välkomnar forskare och studenter från hela världen. Under dina studier kommer du därför träffa både nationella och internationella forskare och lärare. Dessutom har du möjligheter att åka på utbytesstudier som en del av din utbildning.

Studiemiljö i Göteborg

Utbildningen inom marina vetenskaper sker till största del i Göteborg. Här finns institutionens huvudkansli, vissa undervisningslokaler och flera medarbetare.

Från och med höstterminen 2023 sker en stor del av Göteborgs universitets naturvetenskapliga undervisning och forskning i ett helt nytt hus: Natrium. Det är en helt ny byggnad på Medicinareberget, som ligger i närheten av Sahlgrenska sjukhuset.

Här samlas studenter och forskare inom områdena biologi, molekylärbiologi, kemi, marina vetenskaper, miljövetenskap, geovetenskaper och kulturvård.

Studiemiljö ombord R/V Skagerak

I Göteborg finns också R/V Skagerak, Göteborgs universitets större forskningsfartyg för utbildning och forskning inom de marina vetenskaperna.

På Skagerak sker undervisning i alla discipliner inom de marina vetenskaperna: biologi, geologi, kemi och fysisk oceanografi.

R/V Skagerak har hemmahamn på Nya Varvet.

Studiemiljöer på Tjärnö och Kristineberg

På Bohuskusten ligger de marina stationerna Kristineberg och Tjärnö. De är två av Europas modernaste marina stationer och här sker utbildning och forskning inom de marina vetenskaperna. Här finns också flera fartyg för utbildning och forskning.

Kristineberg Center för marin forskning och innovation ligger vid Gullmarsfjorden i mellersta Bohuslän. Tjärnö marina laboratorium ligger vid Sveriges artrikaste havsområde i norra Bohuslän.

Virtuella rundturer

Upptäck vår studiemiljö i Botanhuset, på Tjärnö och Kristineberg, samt R/V Skagerak genom virtuella rundturer.