
Praktiken är det roligaste
Tin Mai trodde aldrig att han skulle arbeta i vården tills han upptäckte röntgensjuksköterskeprogrammet. Nedan berättar han hur de tre åren på Göteborgs universitet har varit.
Att få kombinera omvårdnad med avancerad teknik var det som lockade Tin Mai till utbildningen. Intresset för det mänskliga mötet i kombination med nyfikenhet på teknisk utveckling inom vården gjorde valet självklart.
– Jag gillar att arbeta praktiskt och att vara en del av ett team. Samtidigt händer det mycket inom medicinsk teknik och det vill jag vara med och utveckla.
Ett intensivt program fullt av nya insikter
Röntgensjuksköterskeprogrammet är tre år långt, men tiden har gått snabbt, menar Tin.
– Det har varit en intensiv men väldigt lärorik tid. Man får nya perspektiv hela tiden – både från lärare, kurskamrater och handledare ute på praktik. Vi möter också många andra yrkesgrupper inom vården, vilket gör att man hela tiden utvecklas.
Teori och praktik i balans
Utbildningen är en kombination av teoretiska kurser och verksamhetsförlagd utbildning (VFU).
– VFU är det roligaste med hela programmet. Det är där man får prova på att arbeta med olika undersökningstekniker och samtidigt möta patienter i alla åldrar. Ingen dag är den andra lik, och ingen människa heller.
Under utbildningen får studenterna bland annat lära sig hur röntgenstrålning fungerar, hur människokroppen är uppbyggd och hur olika sjukdomar kan synas på röntgenbilder.
– Jag har verkligen uppskattat anatomi- och bilddiagnostikkurserna. Det är fascinerande att lära sig hur kroppen ser ut på insidan – och hur det kan skilja sig beroende på sjukdomstillstånd.
Mer ansvar men också mer frihet
Att gå från gymnasiestudier till högskola innebär en stor omställning.
– Det är mer eget ansvar. Du måste själv skaffa kurslitteratur och planera din tid. Föreläsningarna är viktiga, men du behöver också läsa mycket på egen hand. Lärarna är väldigt kunniga, många av dem har själva lång erfarenhet som röntgensjuksköterskor.
Studier i en stad som har allt
För Tin kändes det självklart att läsa i Göteborg.
– Jag flyttade hit från en mindre ort och har aldrig ångrat mig. Det är en fin studentstad med bra kollektivtrafik och flera universitetsbibliotek där man kan sitta i lugn och ro. Det är lätt att trivas här.
Framtiden inom bilddiagnostik
Efter examen vill Tin arbeta på ett större sjukhus, gärna med konventionell röntgen något som ligger honom extra varmt om hjärtat.
– Det finns så många möjligheter inom bilddiagnostik: CT, MR, interventionell radiologi... Men för min del lockar konventionell röntgen allra mest.
”Sök om du gillar teknik och människor”
– Jag skulle rekommendera den här utbildningen till dig som tycker om att jobba med människor och som är nyfiken på teknikens utveckling inom vården. Det är en spännande kombination och ett yrke där du verkligen gör skillnad.
- Att få kombinera omvårdnad och arbete med spännande teknik som ständigt utvecklas var det som lockade mig mest.