Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Foto: Anna-Lena Lundqvist
Länkstig

Marin vetenskap, kandidatprogram

Program
Grundnivå
3 år
180 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-19727
Ansökan stängd

Kort om programmet

Programmet passar dig som har ett brinnande intresse för havet och vill studera i en inspirerande miljö, där praktiska fältstudier varvas med teoretiska inslag.

Här får du en komplett utbildning inom marin vetenskap, där du de två första åren lär dig allt om havet som system, och under ditt tredje året specialisera dig inom en vald inriktning.

Efter studierna kan du till exempel arbeta med marin teknikutveckling, samhällsplanering eller naturresurshållning.

Om utbildningen

Våra hav täcker över 70 procent av jordens yta och sträcker sig över 10 000 meter ner i djupet. Havet utgör en alldeles unik miljö som rymmer en stor biologisk mångfald och många speciella kemiska, geologiska och fysikaliska processer.

Att studera havet är att studera en helhet. För att förstå denna helhet behöver du veta hur processerna och livet i havet fungerar samt hur människan på olika sätt både använder och utnyttjar denna unika miljö.

I kandidatprogrammet i marin vetenskap har vi tagit fasta på helheten och skapat ett program där du under de två första åren integrerat läser den kemi, biologi, geologi och oceanografi som behövs för att kunna förstå havet som system. Kurserna har alla sin utgångspunkt i olika marina miljöer och ger dig en bra bas för fortsatta, mer specialiserade studier under det tredje året.

Kurser inom programmet

År 1

År 2

År 3

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D. Eller: Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4

Urval

Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Efter studierna

Efter utbildningen kommer du att kunna arbeta inom en rad olika yrkesområden i Sverige och utomlands. Du kan till exempel jobba med marin teknikutveckling, miljörevision, samhällsplanering eller naturresurshållning, inom det privata näringslivet eller stat och kommun. Du kan också fördjupa dig ytterligare inom området och bli forskare. Vilket yrkesområde du än väljer kommer du att kunna dra nytta av dina ämnesövergripande kunskaper och förmågan att samarbeta med andra.

Så är det att plugga

Undervisningen

Utbildningen varvar teori, praktiska övningar och fältarbete i nära anknytning till forskning. Undervisningen sker främst genom föreläsningar, datorövningar, laborationer samt planering, genomförande och redovisning av undersökningar i fält.

Lokaler

Som student tillbringar du din studietid inte bara i Göteborg utan även på de marina forskningsstationer som finns på Tjärnö utanför Strömstad och på Kristineberg utanför Fiskebäckskil, samt ombord på universitetets forskningsfartyg.

Läs mer om lokaler

Studier utomlands

Inom programmet har du stora möjligheter att åka på utbytesstudier som en del av din utbildning. Vanligast är att man väljer att åka under höstterminen det tredje året.

Läs mer om studier utomlands