Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Upprustade fartyget Alice - ett välkommet tillskott på Kristineberg

Publicerad

På Kristineberg marina forskningsstation har fartyget Alice rustats upp. Hon blir en välbehövlig resurs för miljöövervakning, forskning och utbildning.

Fartyget Alice vid kaj på Kristineberg

På Kristineberg marina forskningsstation har fartyget Alice rustats upp. Hon blir en välbehövlig resurs för miljöövervakning, forskning och utbildning.

Alice byggdes år 2000 för ett oceanografiskt projekt. Forskaren Anders Stigebrandt hade lyckats få ett anslag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och hedrade finansiären genom valet av namn. Kristineberg tog nyligen över fartyget och har nu gjort en omfattande upprustning.

- Vi har nu fått ett passagerarfartygscertifikat för inre fart vilket innebär att vi kan utföra fysikalisk, kemisk och biologisk provtagning längs svenska västkusten, säger forskningsingenjör Hans Olsson på Kristineberg. Förutom en besättning på 2 personer kan vi ha upp till 8 forskare ombord. Av utrustningen ombord vill jag särskilt nämna en CTD för salinitets- och temperaturmätningar, 6 vattenhämtare och en avancerad ADCP för mätning av vattenströmmar, säger Hans Olsson.

- Med detta tillskott till våra fartyg på Kristineberg har vi fördubblat vår kapacitet att samla prover och göra exkursioner med studenter och besökare säger Peter Tiselius, stationschef på Kristineberg. Alice används intensivt i miljöövervakningen av plankton som Kristineberg utför för Havs- och vattenmyndigheten sedan 1985.