Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Ny bok om HR-transformation

Publicerad

Boken som berättar om hur konceptet HR transformation påverkat både HR-funktionens arbetssätt och linjechefers arbete med personalfrågor.

I boken "HR-transformation på svenska. Om organisering av HR-arbete" av Anders Boglind, Freddy Hällstén och Per Thilander presenteras hur konceptet "HR transformation" påverkat HR-funktionens arbetssätt och linjechefers arbete med personalfrågor.

 "Några år in på 2000-talet började många svenska organisationer förändra sin HR-funktion utifrån ett koncept som utvecklats i amerikanska storföretag. Konceptet marknadsfördes internationellt av konsulter som ”HR transformation”. Kombinerat med en leveransmodell baserad på shared service, inspirerad av den amerikanske gurun Dave Ulrich, var målet effektivisering och omfokusering mot mer strategiska HR-uppgifter.

Vi har följt sju svenska organisationers försök att införa konceptet. Vi ville förstå varför det fått ett så stort genomslag och i vilken grad det påverkat HR-funktionens arbetssätt och linjechefers arbete med personalfrågor.

Resultaten visar att transformationsidéerna var attraktiva därför att de kunde kopplas till rationella mål om kostnadseffektivisering och central kontroll. Men genomförande och måluppfyllelsen varierar och har ofta påverkats av faktorer som inte beaktats i den rationella planeringsprocessen."
(Från bokens beskrivning på Studentlitteraturs webbplats)

Läs mer och beställ på Studentlitteraturs webbplats