Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Låg ränta och låg inflation kräver omtänk

Publicerad

Forskaren Jeanette Hauff är intervjuad i Göteborgs-Posten om hur konsumenter kan hantera en ekonomi med låga räntor och låg inflation.

"Jeanette Hauff menar att ekonomin med låga räntor och låg inflation gör att vi behöver lära oss att tänka om, och även bete oss på ett nytt sätt. Det går inte att tro att räntan på sparkontot ska vara tio procent, när den i själva verket är noll eller däromkring.

-Risken är att du leds in i ett för riskfyllt sparande, som du faktiskt inte mår bra av eftersom du förväntar dig en högre avkastning än vad som är rimligt. Hög risk innebär att du kan förlora mycket.

- När jag forskar så frågar jag människor vad de förväntar sig för ränta på sitt sparande. Många svarar tio procent eller ännu högre, uppemot 18 procent till och med. men det kan du knappast ens få om du sparar riktigt riskfyllt, i till exempel enskilda aktier." ( från Göteborgs-Posten, Ekonomi, 150301)

Jeanette Hauff är verksam som forskare inom marknadsföring vid Företagsekonomiska institutionen och beteendeekonom på Skandia.