Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

IT-studenter bidrar till hållbara maritima transporter

- Jag har varit i den här branschen sen 1990, först på fartyg, sedan som lots och idag är jag vice hamnkapten i Göteborg. Och jag vill bara saga att de senaste två timmarna har varit väldigt lärorika.

Erik Waller, Göteborgs Hamn, står framför 60 studenter från Göteborgs universitet och Chalmers i Visual Arena, Lindholmen Science Park. Studenterna har precis demonstrerat sina bidrag till PortCDM, ett koncept framtaget inom det EU-finansierade STM-projektet. PortCDM syftar bland annat till synkronisera de olika aktörerna vid hamnanlöp genom ett standardiserat format för datadelning, för att på så sätt tjäna både miljön och pengar.

iiCaptainProcessUpdate

Samarbetet mellan studenterna och projektet genomfördes inom en fem-veckors projektkurs, där studenterna tillsammans med representanter för PortCDM designade, implementerade och demonstrerade aktörsspecifika applikationer.

Vid demonstrationen kunde representanter för Göteborgs Hamns olika aktörer bland annat se hur fartygskaptenen kunde dela tidsstämplar för planerade och påbörjade aktiviteter genom den innovativa Android-appen, medan terminalorganisationerna och båtsmännen använde sina webbapplikationer för att svara med uppskattningar för när fartyget kunde gå in till kaj och när de olika lastningsoperationerna kunde påbörjas och avslutas.

Samarbetet som organiserades av RISE Viktoria, visade också på möjligheterna för tredjepartsutveckling av maritima IT-innovationer med hjälp av PortCDMs meddelandeprotokoll.

Efter demonstrationen skrev ett av studentlagen till PortCDM-representanterna och beskrev kursen som det bästa och mest krävande som de gjort på programmet för industriell ekonomi med IT-inriktning. Ett annat studentlag passade på att tacka för att de fått chansen att jobba med en riktig utmaning med yrkesverksamma utanför akademin, "Tack för att ni lät oss vara med!".

Vill du veta mer om PortCDM, kolla in hemsidan för projektet eller kontakta Mathias Karlsson +46 70 288 84 35 eller Sandra Haraldson +46707618814.

Mer information om kursen Software Engineering Project hittar du via länken, eller hör av dig direkt till Håkan Burden +46 730 520 229.