Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Forskning om hållbara globala leverantörskedjor på IVAs 100-lista

Publicerad

Forskningsprojektet ”Innovativa hållbarhetsinitiativ i globala leverantörskedjor” uppmärksammas på Kungliga Ingenjörsakademins, IVAs, 100-lista för 2020. Bakom forskningsprojektet ligger professor Niklas Egels-Zandén som under lång tid studerat hållbarhet i leverantörskedjor.

-Jag är väldigt glad över att vårt forskningsprojekt om hållbarhet i leverantörskedjor uppmärksammas. Framför allt är det roligt att bedömarna tycker att projektet har potential att leda till affärsnytta och förbättra sociala och miljömässiga villkor i världen, säger Niklas Egels-Zandén som är professor i företagsekonomi.

IVAs 100-lista visar aktuell forskning inom tekniska och ekonomiska vetenskaper från Sveriges lärosäten. Listan synliggör forskningsprojekt med affärspotential och årets fokus är hållbarhet. Med listan vill IVA sätta ljuset på behovet av att forskare och företag hittar varandra och samverkar kring de utmaningar som samhället står inför.

Niklas studerar företags försök att förbättra villkoren i globala leverantörskedjor via uppförandekoder och kontroller, något som hittills i huvudsak misslyckats. Projektet studerar om innovativa nya hållbarhetsinitiativ med tydligare "business case" för leverantörer kan vara mer effektiva och, i så fall, hur dessa kan skalas upp.

-Jag vill genom projektet utmana företags idag dominerande sätt att arbeta med hållbarhet i leverantörskedjor och bidra till omställning mot aktiviteter som gör verklig skillnad för såväl arbetare som miljö, säger Niklas Egels-Zandén.

I några korta filmer förklarar Niklas Egels-Zandén en del av de forskningsresultat som finns från området och ger råd till företagsledare om olika aspekter vad de kan tänka på när de arbetar med hållbarhet i leverantörskedjor.

Kontakt

Niklas Egels-Zandén, professor i företagsekonomi, niklas.zanden@handels.gu.se, telefon 031-786 2729