Filmad föreläsning om tarmbakterier och hälsa
Nyligen bjöd Wallenberglaboratoriet in alla deltagare i forskningsstudien IGT-Mikrobiotastudien till en digital föreläsning om forskningsområdet tarmmikrobiota och de resultat som studien hittills lett fram till sedan 2013. Studien undersöker hur tarmmikrobiotan kan kopplas till ökad risk att utveckla typ 2-diabetes. Under webbinariet svarade professorerna Fredrik Bäckhed och Göran Bergström på studiedeltagarnas frågor om bland annat olika levnadsvanors inverkan.
Publicerade resultat från studien
I augusti förra året publicerades resultat från studien i tidskriften Cell Metabolism, det som framkom var att tarmmikrobiotans sammansättning är förändrad hos individer med förhöjt fasteblodsocker eller nedsatt glukostolerans, så kallad prediabetes, och hos personer med obehandlad diabetes typ 2. Fynden visar alltså att tarmmikrobiotan kan användas för att identifiera individer med blodsockerrubbningar.
Studien visar också att produktionen av smörsyra, en fettsyra som främjar hormonproduktion i tarmen och kontrollerar inflammation, minskade i tarmmikrobiotan hos studiedeltagare med prediabetes eller utvecklad diabetes typ 2. Ämnet bildas främst genom tarmarnas nedbrytning av kostfibrer, något som skulle kunna betyda att det går att påverka och bromsa utvecklingen av diabetes genom förändrat fiberintag eller direkt tillförsel av de bakterier som är inblandade.
Sju råd för bättre hälsa
Det finns många sätt att främja hjärtkärlhälsan och en god tarmmikrobiota och av dessa vill forskarna bakom studien särskilt lyfta fram att sluta röka, äta hälsosamt, vara fysiskt aktiv, gå ner i vikt, sänka blodsockernivån samt hålla koll på blodtryck och kolesterolnivån.
Länkar
Det filmade webbinariet
Se filmen om tarmmikrobiota och typ 2-diabetes här
Textning aktiveras genom att trycka på knappen "CC" i filmspelarens verktygsfält.
Läs mer om tarmbakterier och hälsa
Professor Fredrik Bäckhed
TEXT: ELIN LINDSTRÖM, MARGARETA GUSTAFSSON KUBISTA, KATARINA ENGLUND