Bild
ärbild av barn händer, hälla glas rent vatten från kranen i köket
Foto: iStock
Länkstig

Rent dricksvatten via grundvatten - en stor utmaning i framtiden

Publicerad

Att förse Sverige med rent dricksvatten genom att använda grundvatten blir en stor samhällsutmaning i framtiden som många inte är medvetna om. Det säger Philipp Wanner, ny docent i geologi vid Göteborgs universitet.

Nästan 40 procent av världens livsmedelsproduktion är beroende av grundvatten. Det är genom grundvatten som hälften av världens befolkning förses med dricksvatten. Även i Sverige är dricksvattenförsörjningen i hög grad beroende av grundvatten.

– Bara i Sverige har 82 000 förorenade områden identifierats. Det kan påverka grundvattnet och vårt dricksvatten negativt när grundvatten används för dricksvattenändamål, säger Philipp Wanner, forskargruppsledare för Contaminant Hydrogeology Research Group.

Forskaren Philipp Wanner i sitt labb
Genom sina studier av föroreningar i grundvatten kastar Philipp Wanners forskargrupp nytt ljus över hur PFAS sprids till grundvattensystem och hur detta i sin tur påverkar dricksvattnet.
Foto: Malin Arnesson

En av de största utmaningarna för att tillhandahålla rent dricksvatten är den utbredda upptäckten av per- och polyfluoralkylsubstanser (PFAS) i grundvatten. PFAS är ett samlingsnamn för cirka 5 000 industriellt framställda kemikalier. PFAS används i stor utsträckning och i många olika produkter, till exempel i brandskum, textilier, elektronik, kosmetika och färger. Detta leder till stora utsläpp av PFAS i miljön, inklusive i grundvattnet.

En nyligen genomförd studie visade att PFAS kan upptäckas i nästan 75 procent av det svenska grundvattnet.

– Den höga kvaliteten på grundvattnet är inte längre en garanti.  Frågan om vattenrening blir alltmer nödvändig i Sverige, säger Philipp Wanner.

Nytt gränsvärde för PFAS-nivåer påverkar två miljoner svenskar

Problemet med PFAS är att de uppvisar negativa hälsoeffekter redan vid mycket låga koncentrationer. Därför har Livsmedelsverket beslutat att från med 2026 sänka gränsvärdet för PFAS i dricksvatten 2026 till fyra nanogram per liter för fyra PFAS-ämnen.

För närvarande har dock två miljoner svenskar - 20 procent av den svenska befolkningen - PFAS-halter i sitt dricksvatten som överskrider det nya strängare gränsvärdet.

– Det nya gränsvärdet kommer att tvinga dricksvattenproducenterna att i allt högre grad behandla dricksvattnet i Sverige från och med 2026 för att uppfylla det nya gränsvärdet. 

– Jag hoppas att vår forskning kan bidra till att bättre identifiera PFAS-källor och att sanera dem, vilket i sin tur kommer att hjälpa dricksvattenproducenterna att följa de nya gränsvärdena och att minska PFAS-utsläppen till grundvattnet och så småningom till vårt dricksvatten, säger Philipp Wanner.

För ytterligare information om forskningen, kontakta:

Philipp Wanner, docent i geologi, Göteborgs universitet, Institutionen för geovetenskaper, e-post: philipp.wanner@gu.se, telefon:  0766-18 56 15

Forskargruppens pågående studier om föroreningar, PFAS och grundvatten

“Artificial groundwater recharge – A shortcut for harmful poly- and perfluoroalkyl substances (PFASs) into groundwater systems and drinking water supplies”
Finansiär: Formas
Läs mer om projektet

“Plastic and pesticides in agricultural soils – A hazardous combination for groundwater systems and drinking water supplies worldwide? (2022 - 2025)”
Finansiär: Vetenskapsrådet
Läs mer om projektet

AV: JENNY MEYER

Grundvatten

Grundvatten är det vatten som finns under jordytan i porutrymmen i berg och jord och i sprickor i bergsformationer. Grundvattnet har ett tryck som är högre än atmosfärstrycket. Det bildas genom att regn- och smältvatten rinner ner genom jord- och marklager och fyller sprickor i berggrunden. 

Källor: Wikipedia, Woessner and Poeter, 2020