Göteborgs universitet
Bild
Bilden visar tapeten MD sten av Mirjam Korn
MD Sten - tapetmönster med mångsidig passning skapat av Mirjam Korn inom ett tidigare projekt, Mönster och diversitet, finansierat av Kulturbryggan. ©Mirjam Korn 2016
Foto: Mirjam Korn
Länkstig

Alternativa metoder för tapeters mönsterpassning

Vad kan vi lära oss av äldre metoder för mönsterpassning av tapeter? Gästhantverkarprojektet ”Alternativa metoder för tapeters mönsterpassning” syftar till att utveckla ny avancerad kunskap på området.

Levande mönster

Äldre tapetmönster som är blocktryckta eller tryckta med en handgjord tryckvals uppvisar en subtil variation. Det gäller även till synes mycket enkla mönster. Små förskjutningar, skavanker, materialets förutsättningar och handens närvaro har skapat levande mönsterytor som uppfattas som mjukare av ögat. Vilka metoder finns för att bygga system av rapporter anpassade till nutida valstryck som behåller dessa mönsterkvalitéer? Och kan dessa metoder utvecklas ytterligare? För att svara på den frågan kommer Mirjam Korn, formgivare och kulturmålare, att dels slutföra en tidigare påbörjad praktisk metodundersökning och presentera denna, dels undersöka och dokumentera hur andra formgivare och tapetmakare har utnyttjat avancerade/alternativa metoder att rapportera mönster.

Metodundersökningens mål är att beskriva och benämna en rapportteknik, visa hur den har använts tidigare och hur den kan användas i framtiden.

Hantverket i fokus

I litteratur om och dokumentation av tapeter ligger fokus oftast på trycktekniker och stilhistoria. Mer sällan undersöks själva hantverket att konstruera ett mönster, och de problem och möjligheter som formgivaren då brottas med. Mycket få företag arbetar idag med att framställa handtryckta papperstapeter. Förhoppningen är att gästhantverkarprojektet ska tillföra viktig kunskap som kan bidra till att befästa och utveckla hantverksområdet. Projektet pågår under 2020 och 2021. Det kommer att resultera i en rapport samt presenteras i olika sammanhang.

Bild
I träds närvaro, ©Mirjam Korn 2017, Tapetmönster med flytande mönsterpassning. Fotograf Malin Robertson Harén. (Från utställningen Epifytiska sällskapet med medlemmar ur Not Quite, på Botaniska Trädgården i Göteborg.)
Foto: Mirjam Korn

Gästhantverkarprojekt: Alternativa metoder för tapeters mönsterpassning

Gästhantverkare:

Mirjam Korn

Projekttid: 2020-2021

Bilden visar det blågröna omslaget till rapporten Oregelbundna tapetmönster.
Foto: Mirjam Korn