Hoppa till huvudinnehåll
Göteborgs universitet
Bild
Bilden visar tapeten MD sten av Mirjam Korn
Tapetmönstret MD Sten - ett mönster med mångsidig passning skapat av Mirjam Korn inom ett tidigare projekt, Mönster och diversitet, finansierat av Kulturbryggan.
Foto: Mirjam Korn
Länkstig

Alternativa metoder för tapeters mönsterpassning

Vad kan vi lära oss av äldre metoder för mönsterpassning av tapeter? Vad kännetecknar de välkända formgivarna Carl Malmstens och Josef Franks mönsterkonstruktion? Gästhantverkarprojektet ”Alternativa metoder för tapeters mönsterpassning” syftar till att utveckla ny avancerad kunskap på området.

Levande mönster

Äldre tapetmönster som är blocktryckta eller tryckta med en handgjord tryckvals uppvisar en subtil variation. Det gäller även till synes mycket enkla mönster. Små förskjutningar, skavanker, materialets förutsättningar och handens närvaro skapar mera levande mönsterytor som uppfattas som mjukare av ögat. Vilka metoder finns för att bygga system av rapporter som skapar just denna typ av mönster? För att svara på den frågan kommer Mirjam Korn, konstnär och kulturmålare, att dels slutföra en tidigare påbörjad praktisk metodundersökning och presentera denna, dels undersöka och dokumentera en del av det som gjorts tidigare inom området. Ett par av 1900-talets tapetskapare och deras arbetssätt kommer att studeras mera ingående. 

Malmsten och Frank

En av dessa tapetskapare är Carl Malmsten. Hans mönster för Svenska slöjdföreningen 1917 hade en flytande mönsterpassning. Andra mönster från 1920-talet är konstruerade på samma sätt. Miljonprogrammets byggtapeter hade en mönsterkonstruktion som var förlåtande i passningen och sparade tid och resurser. En annan intressant tapetskapare är Josef Frank. Hans vänster för screentryck hade ofta avancerade tryckscheman där samma rapport vrids och vänds över ytan. Många fler formgivare kan antas ha utnyttjat avancerade/alternativa metoder att rapportera mönster.

 

Gästhantverkarprojektet Alternativa metoder för tapeters mönsterpassning

Gästhantverkare: Mirjam Korn

Projekttid: 2020-2021

Hantverkets problem och möjligheter

I litteratur om och dokumentation av tapeter ligger fokus oftast på trycktekniker och stilhistoria. Mer sällan undersöks själva hantverket att konstruera ett mönster, och de problem och möjligheter som formgivaren då brottas med. Mycket få företag arbetar idag med att framställa handtryckta papperstapeter. Förhoppningen är att gästhantverkarprojektet ska tillföra viktig kunskap som kan bidra till att befästa och utveckla hantverksområdet. Projektet pågår under 2020 och 2021. Det kommer att resultera i en rapport samt presenteras i olika sammanhang.