Bild
Logotypen för Nyfiken: Ett förstoringsglas över en grön bakgrund.
Länkstig

Podcast: Nyfiken

Lite nyfikna, det är vi alla. Men det finns de som tar det här med nyfikenhet ett steg längre. De som ägnar ett helt yrkesliv åt att ta reda på så mycket som möjligt om ett visst ämne: Forskarna.

Om podden

Nyfiken är en podcast från Göteborgs universitet där du i kvartslånga avsnitt får följa med en av våra forskare till jobbet. Och förhoppningsvis lära dig något nytt.

Lyssna på Nyfiken

Nyfiken hittar du i de flesta podd-appar i din telefon. Du kan också lyssna på den på universitetets egen video- och ljudhanteringstjänst GU Play.

Avsnitt 1: Om Antarktis flytande glaciärer

Den nionde expeditionen är avklarad. Med sig hem från Antarktis har Anna Wåhlin unika data från Domedagsglaciären. Data som, rätt analyserad, kan förutse jordens framtid. 

I det första avsnittet av Nyfiken träffar vi oceanografen Anna Wåhlin som i snart 20 år har forskat på Antarktis flytande glaciärer.

Avsnitt 2: Om att 70 är det nya 50

I fyrtio år har han forskat om hur det är att vara 70 år. Nu har han själv sällat sig till sina forskningsobjekt. Men 70 är ingen ålder, nu för tiden. Det är äldreforskaren Ingmar Skoog ett levande exempel på.

I det andra avsnittet av Nyfiken träffar vi professorn i psykiatri, som genom åren nått framgångar inom områden han, som nyutexaminerad läkare på 1980-talet, inte hade kunnat drömma om.

Avsnitt 3: Om policyinstrument för miljöfrågor

Klimatförändringarna är ett faktum. Världen är hotad. Men det finns sätt att vända den negativa utvecklingen. Två av de mest effektiva är skatt på koldioxid och subventioner på förnyelsebar energi.

I det tredje avsnittet av Nyfiken träffar vi miljöekonomen Thomas Sterner som i 40 år har jobbat med att hitta sätt att skapa effektiva policyinstrument för miljöfrågor. 

Anna Wåhlin
Ingmar Skoog
Thomas Sterner