Bild
Omslagsillustration: Word Cloud, representerar frekvensen av ord och uttryck i avhandlingen. Ju större text, desto oftare förekommer ordet/uttrycket. Av Oskar Holmström
Omslagsillustration från avhandlingen: Word Cloud, representerar frekvensen av ord och uttryck i avhandlingen. Ju större text, desto oftare förekommer ordet/uttrycket.
Foto: Illustration: Oskar Holmström
Länkstig

Paul Holmström - Try before you fly - smartare arbetssätt i vården med hjälp av samspelet aktionsforskning och simulering

Publicerad

Paul Holmström disputerade den 19 december på en avhandling för filosofie doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för kliniska vetenskaper, inom ämnet vårdvetenskap, men tillhör ämnesområdet medicinsk strålningsfysik

Titeln på avhandlingen är: Combining Action Research and System Dynamics to facilitate change and improvement processes in healthcare

Länk till avhandlingen

OBS: DISPUTATIONEN KOMMER INTE SÄNDAS DIGITALT!

Bild
Paul Holmström, civilekonom och numera ”pensionär”, men med en lång och innehållsrik yrkeskarriär
Paul Holmström, civilekonom och numera ”pensionär”, men med en lång och innehållsrik yrkeskarriär.
Foto: Magdalena Bibik

Try before you fly - smartare arbetssätt i vården med hjälp av samspelet aktionsforskning och simulering

Hälso- och sjukvården är ett komplext system där medarbetare från olika professioner skall samverka och möta patienter med varierande sjukdomsförlopp. Aktionsforskning (AF1) är en metod att skapa medarbetarengagemang och anpassa arbetsmetoder till lokala förhållanden. Och systemdynamisk simulering (SD) gör det möjligt att testa nya arbetsmetoder eller effekter av medicinska interventioner i datorn innan genomförande, och möjlighet att finslipa utan risk för patienter eller organisationens effektivitet.

– Jag tyckte mig se att det utvecklades simuleringsmodeller som inte var tillräckligt nyttiga eftersom användarna inte var involverade. Jag ville förena mina erfarenheter av förändringsarbete med mina kunskaper om simulering. Mitt arbete berör flera forskningsområden, systemdynamik, aktionsforskning samt hälso- och sjukvården, säger Paul Holmström, civilekonom och numera ”pensionär”, men med en lång och innehållsrik yrkeskarriär (2).

Avhandlingens syfte har varit att fördjupa förståelsen av samspelet mellan systemdynamisk simulering (SD) och aktionsforskning (AF) tillämpat på problemställningar inom hälso- och sjukvården. Och även att identifiera mönster och principer för hur man kan integrera SD i AF när man arbetar med multiprofessionella grupper i hälso- och sjukvården för att finna lösningar på verksamhetsrelaterade problem.

Figur 2 (sid 8 i avhandlingen) Lärprocessen – interaktionen mellan deltagarnas verklighet och simuleringarna
Figur 2 (sid 8 i avhandlingen) Lärprocessen – interaktionen mellan deltagarnas verklighet och simuleringarna

När olika professioner förenar sina perspektiv ger det en tryggare lösning som fungerar
Dessutom studerades den möjliga nyttan av att använda SD för att ta fram principer för hur man kan förebygga sjukdomar. Metoden är kostnadseffektiv och möjliggör att simulera lösningar i datorn utan att riskera vare sig patienter eller effektivitet. Den ökar också förståelsen för kopplingen mellan olika patient- och behandlingsrelaterade faktorer för olika sjukdomar. Beslutsfattare kan till exempel få stöd i att välja de interventioner som har det främsta förebyggande genomslaget när de tar del av de troliga effekterna av olika scenarios.

– Den stora nyttan ligger i de metoder jag beskriver, om hur medarbetare från olika professioner i hälso- och sjukvården kan förena sina perspektiv i en simuleringsmodell. De har kunnat testa mängder av förslag och förkasta de som inte fungerar och därmed känna sig trygga att de beslut om förändring som de tagit kommer att fungera.

Det huvudsakliga arbetsmönstret i de studerade fallen innebar att man byggde gemensam kunskap genom två divergenta och konvergenta faser där man först identifierade problem och därefter testade lösningar i datorn. Resultaten kunde anpassas efter lokala förhållanden och jämfört med sedvanliga förändringsprocesser öka sannolikheten för förverkligande.

Figur 13 (sidan 57 i avhandlingen) Insiktens ögonblick. När deltagarnas perspektiv (de grå skuggorna) övergår till en gemensam b
Figur 13 (sidan 57 i avhandlingen) Insiktens ögonblick. När deltagarnas perspektiv (de grå skuggorna) övergår till en gemensam bild med helt annan karaktär – ”polletterna trillar ner”

Fungerar också för medicinska forskningsprojekt
Metoderna är i hög grad även relevanta i medicinska forskningsprojekt. Med hjälp av simulering kan den medicinske forskaren dels komprimera tiden jämfört med studier på patienter och dels i simuleringen testa en påverkbar faktor åt gången.

MER FAKTA

  1. Experimentlåda för smartare arbetssätt, läs mer om hur aktionsforskning kan fungera i artikeln
  2. Han vill att vården ska simulera mera, läs mer i artikeln i Sjukhusläkaren 2017
  3. Paul Holmström i korta drag: I hela sitt yrkesliv har han arbetat med utveckling och förändring i organisationer, i hög utsträckning inom hälso- och sjukvården. 2005 tog han magisterexamen på IT-universitetet i systemdynamisk simulering. Det ledde till forskarstudier på Chalmers och licentiatexamen 2017. Efter att hans handledare på Chalmers pensionerade sig tog Caroline Olsson på Regionalt Cancercentrum RCC Väst över fram till hans doktorsexamen. Flera av de forskningsprojekt som han varit engagerad i har berört cancer och haft koppling till Regionalt Cancercentrum.

Kommentarer från andra forskare kring resultatet, publicerade i International Journal of Health Policy and Management:

  1. Closing the Implementation Gap
  2. A Pragmatic and Systemic Approach to Advance Research in Health Policy and Management
  3. Modelling a System to Help Improve It
OBS: DISPUTATIONEN KOMMER INTE SÄNDAS DIGITALT!

Tid: 221219, kl 09:00
Plats: Arvid Carlsson hörsal, Academicum, Medicinaregatan 3, Göteborg.

OBS: Disputationen kan även följas via länk som publiceras här några dagar innan disputationen

Disputationen kommer hållas på engelska/The dissertation will be held in English

Huvudhandledare: Caroline Olsson
Bihandledare: Pål Davidsen, Fredrik Bååthe och Thomas Björk-Eriksson
Opponent: Susan Howick, University of Strathclyde, Glasgow, Storbritannien
Betygsnämnd: Toshima Parris, Carmine Bianchi och Olle Larkö