Bild
Foto: Iris Alexandrov
Länkstig

Film går på djupet med det grunda

Publicerad

Genom att samarbeta med bildkonstnären Iris Alexandrov vill ekotoxikologen Malin Celander sprida kunskap om Bohuskustens grunda havsvikar i flera filmer.

– Även om det är en hotad havsmiljö så fokuserar filmerna inte på det negativa – i stället vänder vi på kuttingen och visar upp en fascinerande miljö som finns nära oss, säger Malin Celander.

LARMRAPPORTERNA AVLÖSER varandra. Miljögifter, nedskräpning, hårt fiske, ökad båttrafik och klimatförändringar ställer det marina livet inför stora utmaningar i vår tid. Ändå är det ganska få i allmänheten som engagerar sig för en förändring. Varför är det så?

– Syns det inte, så finns det inte. Det finns en utbredd ”marine illiteracy” – alltså en havsanalfabetism där väldigt många inte vet vad som försiggår i haven.

Bild
Ekotoxikologen Malin Celander har tillbringat varje sommar vid en grund havsvik strax norr om Grebbestad i Bohuslän.
Foto: Dick Gillberg

Malin Celander vet däremot. Varje sommar har tillbringats vid en grund havsvik strax norr om Grebbestad i Bohuslän. Hon tar fram ett foto på viken och kan knappt hejda sig när hon visar var hon som liten flicka klev rätt ut i dyn för att undersöka vad som fanns där. Eller var musselbankarna ligger och hur hon vände på stenar i vattenbrynet vid badstranden för att studera små krabbor. Det är lätt att förstå att hon i dag arbetar med att försöka förstå hur olika kemikalier påverkar fiskars hälsa – och lika lätt att förstå hennes vanmakt över att så lite görs för att skydda livet i den strandnära miljön.

Bild
En havsbotten där en röd brännmanet syns.
En röd brännmanet, Cyanea capillata, är vanlig på Västkusten. Här syns den i tångskogen tillsammans med sockertång och sågtång. Dessa maneter tillhör gruppen klockmaneter och kan bli en obehaglig upplevelse för badande människor men spelar en viktig roll i
Foto: Iris Alexandrov

– VISST, EN DEL SATSNINGAR går åt rätt håll, med skyddsområden och naturreservat och att vi till exempel börjar äta alger från haven. Men samtidigt blir fritidsbåtarna och båtmotorerna fler och större och det byggs bryggor och andra anläggningar i känsliga havsvikar. Jag skulle önska att fler kände ”den här miljön vill jag respektera och bevara!”

På en internationell konferens för två år sedan om föroreningars påverkan på det marina livet var fotografen Mattias Klum inbjuden inspirationsföreläsare. Klum samarbetade då med bildkonstnären Iris Alexandrov och båda har vigt stora delar av sina yrkesliv till att dokumentera hotade naturområden. Klum öppnade för ett samarbete om den marina miljön.

– Jag funderade över sommaren och kom fram till att jag ville gräva där jag står och fokusera på de grunda havsvikarna på Västkusten. Jag vill gå på djupet med det grunda. Det är en tillgänglig miljö nära badplatserna som alla kan upptäcka. Det var också viktigt att inte fokusera på miljöproblemen utan i stället väcka fascination och intresse genom att visa det vackra som finns där. Har du väl fått upp intresset för något blir du också intresserad av att skydda det, säger Malin Celander.

SAGT OCH GJORT, hon föreslog ett samverkansprojekt för Alexandrov-Klum, samt sökte och fick samverkansmedel från Naturvetenskapliga fakulteten. Dessutom hade Malin kvar pengar från andra uppdrag som hon la in i projektet. Sommaren 2023 gjorde Iris Alexandrov och Malin Celander en förstudie som resulterade i en fem minuter lång film och ett par större stillbilder från havsvikarna runt Skaftö i Bohuslän som Iris Alexandrov producerade. Filmen börjar i en ålgräsäng och berättar om dess funktion som barnkammare, sedan dyker kameran in i tångskogen med maneter och fiskar. Det är en vacker och meditativ film med fakta förmedlat genom Iris Alexandrovs berättarröst.

En kvinna sitter på huk och filmar med kamera in i ett akvarium.
För att kunna skildra de marina arterna nära och tydligt filmas en del bitar i akvarierna på Kristineberg på Skaftö.
Foto: Malin Celander

– Bilderna och filmen blev till en utställning som presenterades på Kristineberg Center och i Havets hus i Lysekil under Västerhavsveckan. Efter varje filmvisning hade vi en kort frågestund och det kom många nyfikna frågor. De bästa frågorna kommer från barnen, de har inga filter, säger Malin Celander.

Hon hoppas att de som ser filmen blir nyfikna och vill ta reda på mer. I slutet av filmen tas vissa av hoten mot de grunda havsvikarna upp innan den avslutas med uppmaningen från Iris Alexandrov, ”Tar vi hand om havet så tar vi hand om oss själva”.

– VI VILL INTE ATT FILMEN ska kännas dyster och vid frågestunderna efter visningarna var jag noga med att understryka att havet är en robust miljö som har en förmåga till återhämtning och anpassning. Nackdelen med att visa en sådan här film på tv är att tittarna inte får någon chans att reflektera och ställa sina frågor och diskutera, det blir inte så stort engagemang. Därför presenterade vi filmen som en del av en utställning med tid för diskussion efter varje filmvisning, säger Malin Celander.

Besökarna på Västerhavsveckan och Havets hus hör till viss del till de redan frälsta och kunniga på det marina livet. Därför har Malin Celander och Iris Alexandrov andra arenor i tankarna för den film och de bilder som ska produceras nu i sommar. Filmen ska bli längre och en del tagningar kommer återigen att ske i akvarierna på Kristinebergs forskningsstation för att komma åt detaljer.

– Vår ambition är att visa utställningen för en bredare allmänhet och vi ska nu ta kontakt med olika museer. Vårt mål med det här projektet är att folk ska bli intresserade av det som de inte visste att de var intresserade av.

Text: Olof Lönnehed
Foto: Iris Alexandrov, Malin Celander, Dick Gillberg

Den grunda havsviken

Vad: Samverkansprojektet Den grunda havsviken med professor Malin Celander och bildkonstnären Iris Alexandrov som resulterar i filmer och bilder för att skildra livet i de grunda havsvikarna. Filmen och bilderna blir till en utställning som kan visas på olika platser och i olika sammanhang med utrymme för diskussion och frågor. Filmberättelsen utgår från ett antal växt- och djurarter, vanligt förekommande i den grunda havsviken, som också är viktiga för ekosystemet och för klimatet. 

Var: En längre film ska produceras. Under september 2023 dokumenterades en vik i Kosterhavets nationalpark och under juni månad 2024 kommer vi fortsätta filma vikar runt Skaftö och i akvarier på Kristineberg Center för marin forskning och innovation. 

Varför: Målet med samverkansprojektet är att skapa en större medvetenhet och nyfikenhet hos allmänheten för den grunda havsviken med extra fokus på familjer och barnen. Den grunda havsviken beskrivs både utifrån dess betydelse för klimatet samt som barnkammare och skafferi för många marina arter, men också som en viktig plats för rekreation och friluftsliv för människor.