Länkstig

Att överbrygga gapet: stärka vårdkedjan genom aktiv uppföljning av en case manager efter utskrivning – en kontrollerad studie

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projekttid
2024 - 2026
Projektägare
Institutionen för neurovetenskap och fysiologi

Finansiär
FORTE/Agecap/Regionala FOU

Kort beskrivning

Studien är en kontrollerad interventions och implementeringsstudie, utvecklad i samverkan med personal. Studien utvärderar effekterna av en aktiv uppföljning av CM (kontaktsjuksköterska) i primärvård efter vård på en geriatrisk sjukhusavdelning. Sköra äldre personer 75 år eller äldre (n=150) som behöver vård på geriatrisk vårdavdelning inkluderas. Deltagare som tillhör en vårdcentral som har CM får en aktiv uppföljning till skillnad mot kontrollgruppen som inte får aktiv uppföljning efter utskrivning. Deltagarna följs upp under 1 år (2 veckor, 1, 3, 6 och 12 månader) avseende beroende av hjälp i dagliga aktiviteter, självskattad hälsa och tillfredställelse med vård. Vårdkonsumtion och kostnadseffektivitet samt genomförbarhet kommer också att utvärderas.

Det nuvarande akutvårdslandskapet är högt specialiserat, men det brister i att möta de omfattande behoven hos sköra äldre personer. Detta utsätter dem för undvikbara risker, såsom förlust av funktionella förmågor som orsakar onödiga vårdbehov och minskat välbefinnande. Vården är ofta fragmenterad, och samordning och integration mellan vårdgivare har beskrivits som avgörande för vårdkvaliteten för denna sköra population. Samordning och integration kräver adekvata åtgärder från vårdgivare när en person överförs från en vårdgivare till en annan, vilket överbryggar klyftan och bygger en “vårdkedja”. Att lägga till aktiv uppföljning i primärvården efter sjukhusutskrivning är ett lovande sätt att samordna vården för sköra äldre personer genom att överbrygga klyftan mellan sjukhusvård, primärvård och kommunal vård och bygga en starkare integrerad vårdkedja. Så vitt vi vet är detta en intervention som sällan har utvärderats och som kräver ytterligare utvärdering för att stärka bevisen. Interventionen antas skydda äldre personers värdighet genom en omorganisering av vården mot en vårdkedja med ett respektfullt och empatiskt tillvägagångssätt som erkänner varje äldre persons förmågor och behov.

Samordning och integration mellan vårdgivare är avgörande för vårdkvaliteten för sköra äldre personer. Ett aktivt uppföljningsarbete av en ansvarig ”vårdkoordinator” (CM) efter utskrivning från en akut geriatrisk sjukhusavdelning har potential att överbrygga klyftan mellan sjukhusvård, primärvård och kommunal vård för sköra äldre personer. Studien syftar till att utvärdera effekter och implementering av en värdig och personcentrerad vårdkedja för äldre personer.

Specifikt fokuserar utvärderingen på om studien kan:

  • Bevara eller öka självständigheten i dagliga aktiviteter ( primärt utfall).
  • Förbättra självskattad hälsa och livstillfredsställelse.
  • Öka nöjdheten med hälso- och sjukvården.
  • Utforska möjligheten att minska hälso- och sjukvårdskonsumtionen och säkerställa kostnadseffektivitet.
  • Bedöma genomförbarheten av intervention och studiedesign utifrån sköra äldre personers perspektiv

Detta är en kliniskt kontrollerad studie som utförs i fyra steg:

  1. Utveckling av interventionens innehåll: I detta steg fokuserar vi på innehållet, samordningen och kapaciteten hos primärvårdscentraler och case managers (CMs) för att leverera interventionen. Vi kommer att genomföra fyra till fem blandade fokusgrupper med ansvariga sjuksköterskor på sjukhuset, CMs på primärvårdscentralerna, rehabiliteringspersonal inom primärvården och kommuner samt personer som ansvarar för varje persons ärende på socialtjänstkontoret. Data kommer att analyseras med hjälp av fokusgruppsmetodik.
  2. Pilot- och genomförbarhetsstudie: I detta steg kommer vi att utvärdera studiens genomförbarhet enligt rekommendationer från Thabane och medförfattare. Dessa kriterier inkluderar bl.a. utvärdering av interventionsprocess, rekrytering, samtycke, kriterier för deltagande, matchning av deltagare och datainsamling.
  3. Fullskalig interventionsstudie: Deltagarkriterierna är personer  75 år eller äldre, sköra och inskrivna på en geriatrisk avdelning. Totalt kommer 150 personer att inkluderas. Deltagare som skrivs ut till en primärvårdscentral med en CM (interventionsgrupp) kommer att få aktiv uppföljning av CM. CM kommer att säkerställa att utskrivnings- och vårdplaner genomförs och att nya behov åtgärdas. Kontrollgruppen kommer att skrivas ut till en primärvårdscentral utan CM, vilket innebär att det inte kommer att finnas någon aktiv uppföljning efter utskrivning. Både interventionsgrupp och kontrollgrupp kommer att följas upp av forskningsteamet under ett år, med fokus på beroende i dagliga aktiviteter, självskattad hälsa, hälsovårdskonsumtion och nöjdhet med vården
  4. Procesutvärdering: Den fjärde steget innefattar en processutvärdering där fokusgruppsdiskussioner (fyra till sex grupper) genomförs med personal från sjukhus, primärvård, kommunal vård och socialtjänst som var involverade i projektet. Fokusgrupperna kommer att utföras för att studera möjligheter och hinder som upplevs med det nya arbetssättet (aktiv uppföljning efter utskrivning av vårdkoordinator i primärvården), hur det påverkar vårdens kvalitet samt om och hur det har påverkat möjligheten till värdig och rättvis vård. Data kommer att analyseras med hjälp av fokusgruppsmetodik, med fokus på den kollektiva förståelsen av interventionen. Fokusgrupperna kommer att kompletteras med individuella intervjuer med åtta till tio äldre personer för att studera deras erfarenheter av vård, hur de upplever att de följs upp av en vårdkoordinator samt hur det påverkar deras möjligheter till stöd i vardagen och ett värdigt liv. Intervjudata kommer att analyseras med tematisk analys.