Bild
Höghuset på Vasagatan 3
Foto: Jeffrey Johns
Länkstig

Om arkitekten Carl Nyrén – filmvisning och samtal

Samhälle & ekonomi

Handelshögskolan ritades av den välkände arkitekten Carl Nyrén och invigdes 1952. På 1990-talet kompletterades skolan med nya - Kasper Salin-prisade - byggnader i samma kvarter, ritade av Peter Erséus. Om några år står ytterligare en byggnad klar, ritad av Johannes Norlander. Vem var Carl Nyrén och hur har de nutida arkitekterna förhållit sig till hans byggnad? Välkommen på visning av filmen "Det krokiga och det raka - en film om arkitekten Carl Nyrén" med efterföljande samtal mellan filmaren Sven Blume, Peter Erséus och Johannes Norlander.

Filmvisning
Datum
17 maj 2022
Tid
17:00 - 18:45
Plats
Malmstensalen, Handelshögskolan, Vasagatan 1, Göteborg
Kostnad
Kostnadsfritt

Medverkande
Sven Blume
Peter Erséus
Johannes Norlander
Arrangör
Handelshögskolan
Bild
Carl Nyrén
Carl Nyrén
Foto: okänd

Program 17 maj

17.00 – ca 18.45

  • Inledningsord av Sven Blume
  • Filmvisning "Det krokiga och det raka - en film om arkitekten Carl Nyrén" (ca 60 minuter)
  • Samtal om Handelshögskolekvarteret och att förhålla sig till Carl Nyréns arkitektur, med Peter Erséus och Johannes Norlander, modererat av Sven Blume

Carl Nyrén anses som en av Sveriges mest betydelsefulla arkitekter, känd som ljusets och enkelhetens mästare och mottagare av Kasper Salin-priset inte mindre än fyra gånger. Filmen "Det krokiga och det raka - en film om arkitekten Carl Nyrén" (länk till SVTPlay) är en personlig och kreativ skildring om arkitekten, den skapande processen och hans arkitektur, gjord av dokumentärfilmaren Sven Blume, som också är barnbarn till Nyrén.

Carl Nyréns första tävling som arkitekt var just Handelshögskolan i Göteborg. Byggnaden invigdes 1952 och när Handelshögskolan på 1990-talet behövde mer utrymme fick den sällskap i kvarteret av den Kasper Salin-prisade byggnaden ritad av Peter Erséus. Nu sker ännu en förändring i kvarteret, när delar av Nyréns byggnad ersätts med en ny, ritad av Johannes Norlander.

 

Sven Blume är en Stockholmsbaserad filmregissör som sedan examen från Stockholms Dramatiska Högskola framförallt jobbat inom dokumentärfilm. Hans verk har visats på TV, festivaler, museer, konstgallerier och universitet runtom i Europa och USA.

Peter Erséus är arkitekt SAR/MSA och grundare av Erséus Arkitekter med kontor i Göteborg och Stockholm. Han är upphovsman till en rad offentliga byggnader varav flera blivit belönade, bl.a. Handelshögskolan i Göteborg. Övriga projekt att nämna är t.ex. Högskolan för Lärande och Kommunikation i Jönköping, om- och tillbyggnad av Göteborgs stadsbibliotek, Angered Arena och Askims församlingshem. Ett nu pågående projekt är Clarion Hotel Draken vid Järntorget.

Johannes Norlander är möbelformgivare och arkitekt. Sedan 2004 driver han Johannes Norlander Arkitektur med kontor i Stockholm och Göteborg. 2005 tilldelades han Bruno Mathsson-priset som möbelformgivare, och år 2016 mottog hans kontor Kasper Salin-priset för sitt arbete med bostadshuset Studio 1 för HSB i Göteborg. 2015 vann hans kontor den internationella tävlingen om en tillbyggnad till Handelshögskolan. Byggnaden beräknas stå klar 2025.

 

Byggnaderna i Handelshögskolans kvarter ägs av Akademiska Hus och hyrs av Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.