Bild
grafisk bild med titeltext på vit bakgrund
Länkstig

INSTÄLLT Bass Culture, städer och underground-historier

Kultur & språk

Välkommen på ett halvdagsevenemang som djupdyker ner i musikgenrerna Rare Groove, Acid House, Jungle och Grime och hur dessa genrer har influerat och förändrat svenska och brittiska städer från en undergroundscen.

Föreläsning,
Konsert,
Seminarium
Datum
25 maj 2023
Tid
Hela dagen
Plats
Fler platser - se program

Evenemanget är inställt. Vi hoppas på ett nytt tillfälle snart.

Evenemangen hänger samman med två nya böcker, ”Tillbaka till underjorden” av Anna Gavanas och Anna Östöm och ”It's a London Thing ”av Caspar Melville som båda har teman av rumsliga historier, autonom design och social produktion som ofta förbises inom musikkulturer.

Program

Att skapa en baskultur
Författaren Caspar Melville samtalar med professor Onkar Kular om den kollektiva och kreativa historien om Sound Systems, Jungle och Grime i Storbritannien.
Kl. 12-13, Röhsska museet

Vandring genom den ljudliga historien
Rundvandring i muntlig historia med specialgäster som förbinder några av de viktigaste platserna för Göteborgs undergroundkultur. Turen startar utanför Röhsska museets huvudentré, genom Haga-kvarteret och slutar vid Järntorget.
Kl. 13.30, utanför Röhsska museet

Att prata tillbaka till den underjordiska världen
DJ:s och författarna Anna Gavanas & Anna Öström deltar tillsammans med Caspar Melville i ett samtal som fokuserar på betydelsen av klubblokaler, ljud och undergroundkultur som motåtgärder mot urban gentrifiering. Dörrarna öppnas klockan 18.00. Samtalet börjar kl. 19.00
Kl. 18.00, Pustervik, övre våningen

Spelar på Underground Ting!
En kväll med återbesök av några av de viktigaste spåren från Rare Groove, Acid House, Jungle och Grime med specialgästerna Paula Max & Struck. 

Kl. 20.00 till sent, Pustervik

Programmet arrangeras av plattformen The Right to design i samarbete med Göteborgs Litteraturhus, Röhsska museet, IASPIS och PARSE. Evenemanget har fått vänligt stöd av Göteborgs Slöjdförening.

Alla samtal är på engelska och det är gratis att delta.

Läs mer om forskningsprojektet The Right to Design här!