Forum kulturarv 2024 Hållbar platsutveckling och kulturarv: en framtid i balans
Forum kulturarv 2024 Hållbar platsutveckling och kulturarv: en framtid i balans
Forskning
Hållbarhet & miljö
Kultur & språk
Samhälle & ekonomi
Välkommen till årets Forum kulturarv, en konferens om hållbara lokalsamhällen och kulturarv! Vi samlas för att utforska hur vi kan arbeta med kulturarv för en mer hållbar framtid.
Konferens
Datum
21 nov 2024
Tid
12:30 - 17:00
Plats
Folkets hus Hammarkullen, Hammarkulletorget 62B
Antal platser
100
Kostnad
Ingen kostnad men anmälan är bindande. Om du behöver avboka vg kontakta arrangörerna
Hållbar platsutveckling och kulturarv: en framtid i balans
Hållbara samhällen är en viktig del av Agenda 2030, som är en handlingsplan för omställning till ett hållbart samhälle.Kulturarvet har en roll i hållbar utveckling. Det kan bidra till social hållbarhet genom att främja välmående, inkludering och rättvisa.
Under dagen kommer vi att möta olika exempel på hur man kan aktivera lokalsamhällen med kulturarv i fokus.
Detta är Kulturarvsakademins årligen återkommande event Forum kulturarv. Välkomna!
Vi ser fram emot att möta er alla och inspireras tillsammans!
Talare
Tony Parath, karnevalsgeneral
Hammarkullekarnevalen
Hammarkullekarnevalen är ett levande kulturarv som omfattar en rad olika uttryckssätt och framställningar som är knutna till den kulturella miljö som Hammarkullen utgör. Förberedelserna inför karnevalen pågår under hela året och rymmer också olika slags hantverkskunskaper som resulterar i dräkter och rekvisita.
Inledande ord av Tony Parath, karnevalsgeneral som berättar om hur startade karnevalen tidigt på 70-talet och hur den har vuxit till att bli Sverige största karneval.
........................
Sajaa Alsaidan och Pom Sandhagen, lokala guider
Hammarkullens lokala guider
Det lokala initiativet Hammarkullens lokala guider vill synliggöra Hammarkullen och karnevalens berättelser och historia, och det dagliga skapande av ett gemensamt kulturarv.
Tills nu har den "officiella" berättelsen om Hammarkullen skapats av utomstående aktörer och i de flesta fall resulterat i en negativ bild av området. Med Hammarkullens lokala guider kan man ta del av en annan historia om stadsdelen berättad inifrån.
Under vandringarna får man höra om muralmålningar, områdets historia och det lokala samhällets engagemang i solidaritetsarbete och i karnevalen som sedan 2020 är med den nationella förteckningen över ”Levande traditioner”. Arbetet med Hammarkullens lokala guider fick stöd 2021 av Kulturarvsakademin/Göteborgs universitet
Sajaa Alsaidan och Pom Sandhagen, delar med sig av sina erfarenheter av att guida i Hammarkullen.
........................
Andreas Antelid, kulturarvssamordnare i Ale kommun Kulturarv och arkeologi som verktyg för att bygga social hållbarhet
Kulturarv och arkeologi har en lång historia av att ha använts för att bygga gemensamma identiteter. Dessa identiteter har dock ofta haft en exkluderande effekt där inte alla som bor på en plats har varit inkluderade. Hur kan vi använda kulturarv och arkeologi som verktyg för att skapa social hållbarhet i ett allt mer mångfacetterat samhälle? Hur kan ett inkluderande kulturarvsarbete se ut? Andreas Antelid arbetar som kultursamordnare och delar med sig av sina erfarenheter och tankar kring ett inkluderande kulturarvsarbete.
........................
Helena Kraff, Emma Björner och Eva Maria Jernsand, forskare, Centrum för turism, Göteborgs universitet
Turismens roll i mångkulturella samhällen (TiMS)
I denna programpunkt presenteras resultaten från det interdisciplinära forskningsprojektet Turismens roll i mångkulturella samhällen (TiMS). Ett viktigt syfte med projektet var att verka för inkludering och representation av mångfald i turism och platsvarumärkesarbete. Genom exempel från bland annat matevenemang, samverkan inom turismutveckling och platsmarknadsföringsmaterial visar forskarna hur, när och varför exkludering sker, främst kopplat till hudfärg, nationalitet och etnicitet
Ett resultat av projektet är en policyöversikt om inkluderande turism, som finns tillgänglig för nedladdning här, samt en kort film på samma tema som finns tillgänglig här.
TiMS leddes av forskare vid Göteborgs och Malmö Universitet och finansierades av Formas, ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling.
........................
Sajaa Alsaidan
Hoppet för kropp och själ
Hoppet är en ideell kvinnoförening från Angered, Hammarkullen som jobbar med matlagning och catering. Man jobbar förebyggande och inkluderande med målet att ge redskap att nå självständighet och skapa gemenskap. ”Vi ser gemenskapen som uppstår kring matlagningen som ett sätt att inkludera utsatta kvinnor i samhället och hjälpa dem till självhjälp.”
........................
Bodil Sandell, verksamhetsansvarig Glasets hus, Johanna Gustafsson, kultursamordnare Tranemo kommun och Juan Ochoa, kulturchef Tranemo kommun
Från avkrok till ett prioriterat turistmål
I Glasets Hus bor minnena kvar,
ett arv av sand, eld och handens verk.
Här möts historia och framtid,
platsen växer och glaset berättar.
........................
Moderator: Lisa Haeger, museolog och kulturstrateg Sjuhärad