Image
Idrottare sträcker sina händer i segergest
Photo: Gustav Orbring
Breadcrumb

Historiskt avtal för elitidrotten i Göteborg

Nyligen ingicks ett avtal mellan Svensk Friidrott och Riksidrottsuniversitetet Göteborg (RIU). Det är det första som skrivs mellan parterna.

—Friidrottsmiljön i Göteborg har alltid varit en viktig del i Svensk Friidrotts landslagsverksamhet och elitutveckling och därför är vi nu glada att ha fått till ett mer organiserat samarbete mellan Svensk Friidrott och flera parter, däribland RIU Göteborg, säger Dejan Mirkovic, sportchef på Svenska Friidrottsförbundet.

Riksidrottsuniversitetet Göteborg, RIU är en av de sju elitidrottsmiljöer som Svensk Friidrott samarbetar med. Här kan elitidrottare fortsätta utvecklas inom sin idrott samtidigt som de studerar.

Möjligheten att kunna kombinera studier med idrott på elitnivå ger personen en chans till dubbla karriärer och att förbereda sig för en framtida civil karriär. Studenter på RIU deltar i tävlingar som svenska mästerskap, Finnkampen och OS medan de exempelvis studerar till läkare, lärare eller journalist på Göteborgs universitet.

I och med det nu ingångna avtalet öppnas samverkan på längre sikt upp kring elitidrottsfrågor under idrottarens hela karriär men också för deras tränare.

—Vi kommer nu ha möjlighet att samverka och optimera resurserna för att på ett ännu bättre sätt förbättra och möjliggöra för en elitsatsning för friidrottare i Göteborg, säger Dejan Mirkovic.

Konkret innebär detta bland annat att SFIF erbjuder praktikplatser, hjälper till med nätverk och kontakter för praktiknära forskningsprojekt till studenter på RIU Göteborg men också att olika utbildningsinsatser utvecklingsträffar, landslagssamlingar och/eller tränarutbildningar förläggs i Göteborg i samverkan med elitidrottsmiljön.

I avtalet ingår Svenska Friidrottsförbundet, Göteborgs universitet, Göteborgs Friidrottsförbund och RF-SISU Västra Götaland.

På bilden: Friidrottaren Sara Christiansson

Text: Helena Svensson