Breadcrumb

Scary Seafood uppmärksammas på Spritmuseum

Published

Projektet Scary Seafood handlar om att utveckla nya hållbara matprodukter från havet från råvaror som inte används idag. I en ny utställning om framtidens mat och dryck på Spritmuseum i Stockholm lyfts projektet upp som ett exempel på framtidsmat.

“Framtidens Mat & Dryck” som nyligen öppnade på Spritmuseum i Stockholm handlar om vad vi kommer att äta härnäst, hur man gör för att bli en framtidsätare och varför maten är viktig för klimatet. Utställningen tar ett grepp om samtidens hälsotrend, men gör också en tillbakablick på 50-talets sciencefictionbetonade matvisioner, tillsammans med en spaning på framtidens livsmedel och vår värld om trettio år.

Många exempel från havet 

Utgångspunkten är att maten vi äter står inför ett skifte, och att vi måste ställa om vårt sätt att producera och äta mat. Flera exempel på framtidens mat utgörs av marina råvaror. På utställningen visas bland annat en film från en workshop med projektet Scary Seafood där trollhummer, sjögurka och sjöpung lyfts fram som möjlig framtidsmat.

- Det är saker som finns i våra vatten men som vi inte är vana att äta. Just nu experimenteras mycket kring det här, och hur de här råvarorna kan tillagas, säger utställningsproducenten Anna-Karin Svanberg i en intervju med Sveriges Radio P4.

Projektet Scary Seafood drivs av Maritima klustret i Västsverige, och verksamheten baseras på forskning kring marina råvaror som bedrivs vid Göteborgs universitet.

Projektet Scary Seafood

Utställningen Framtidens Mat & Dryck